Close
Több tucatnyi lopott műtárgyat foglaltak le a világ egyik leghíresebb múzeumából

Több tucatnyi lopott műtárgyat foglaltak le a világ egyik leghíresebb múzeumából

A manhattani kerületi ügyész hivatalának tájékoztatása szerint több tucatnyi műtárgyat foglaltak le a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumból, a nyomozók ugyanis úgy vélik, azok lopottak.

Alvin Bragg kerületi ügyész szóvivője a CNN-nek elmondta: három kutatási paranccsal a kezükben foglaltak le mintegy huszonhét műtárgyat a múzeumtól, amelyet származási országukba fognak visszajuttatni.

Úgy tudni, a jövő héten összesen ötvennyolc tárgy kerülhet vissza Olaszországba, ebből hat a Metropolitanból, tizenhat pedig Egyiptomba tér vissza, közülük hat származik a mostani lefoglalásokból.

Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a többi műtárgyat hol foglalták le és azt sem tudni, pontosan mik ezek. Azt azonban a szóvivő kiemelte: nem titok a gyűjtők, a múzeumok és az aukciós házak előtt, hogy lehetnek a birtokukban lopott műtárgyak. Ezeket a hálózatokat egyértelműen felfedték és nyilvánosságra hoztak számos olyan információt, ami fel lehet használni arra, hogy a régiségeket visszajuttassák oda, ahová jogosan tartoznak.

Hozzátette: a nyomozásukat, amely eddig közel kétezer műtárgy hazaszállításához vezetett, tovább folytatják.

A kép csak illusztráció a múzeum gyűjteményéből.

Augusztusban harminc régiséget juttattak vissza Kambodzsába, köztük egy 10. századi khmer szobrot is. Júliusban a tisztviselők közel tizennégy millió dollár értékű lopott régiséget vittek vissza Olaszországba,

ebből több tucatot Michael Steinhardt amerikai milliárdostól foglaltak le.

2021-ben a Metropolitan három afrikai műtárgyat, köztük egy pár 16. századi benini sárgaréz táblát adott vissza Nigériának. A lépés azután történt meg, hogy egyre nagyobb nyomás helyeződött a múzeumokra a gyarmati időkben elrabolt, pótolhatatlan műtárgyak visszaszolgáltatására.

(Forrás: CNN, fotók: Getty)

műkincskereskedelem | műtárgylopás | Metropolitan Museum of Art | lefoglalás

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram