Egy békés hely az Adriai-tenger mellett, ami az élet ünneplésének helyszíne is lehet

Egy 15. századi kolostor, ahol a művészet, az építészet, a természet, a csúcsgasztronómia és a személyre szabott szolgáltatások tökéletes szimbiózist alkotnak. A Lopud 1483 egyszerre kiállítótér, luxusmenedék, a kulturális örökség megmentésének szimbóluma, egy hely, amit nemes szándékok emelnek egészen magasra. És mindez a szomszédban, Horvátországban, az Adriai-tenger egy aprócska szigetén.

Megmenteni, amit lehet

Francesca Thyssen-Bornemisza bárónő és Horvátország kapcsolata több mint harminc évre nyúlik vissza. Először 1991 decemberében látogatott el oda – éppen a délszláv háború kitörése idején. Családja generációk óta a művészetek mecénásaként Európa egyik legszebb magángyűjteményét gondozza. Akkoriban érthetően rettenetesen aggódott a kulturális örökség folyamatos pusztulása miatt, ahogy ma is nyugtalankodik az Ukrajnában zajló események miatt.

Kevés tapasztalata ellenére bevetette magát a segítségnyújtásba: mostanság az a legfontosabb feladata, hogy segítsen Horvátország értékes kulturális örökségéből megmenteni mindent, ami még megőrizhető.

„Amikor Francesca Dubrovnikban együtt dolgozott a műkincs-restaurátorokkal, a ferences rendi szerzetesek társaságában gyakran meghívták ebédelni a refektóriumba – idézte fel Klara Šoštarić, a Lopud 1483 igazgatója a Roadster kérdésére válaszolva. – Egy nap a város ferences rendjének vezetője, Pio Mario atya megkérdezte tőle, járt-e már a Lopud szigetén található, erődjellegű kolostorban. A nemleges választ követően, egy gyönyörű napon, amikor éppen nyugodt volt a tenger, elvitte oda egy kis halászhajón. A rendkívüli helyet akkor látta meg először, amikor befordultak az öbölbe.”

Kolostor a szigeten

Miután partra szálltak és beléptek a kolostorba, nyilvánvalóvá vált számára, hogy az egész egy nagy romhalmaz. Korábban felgyújtották, megrongálták, és közel száz éve elhagyatottan áll. Abban a pillanatban ráérzett viszont az épület még mindig hihetetlen spirituális rezonanciájára. Beszélgetni kezdtek tehát arról, hogyan lehetne megvédeni és újra életre kelteni.

Lopud gyönyörű szigetén temérdek felfedezni való akad, közte rejtett öblök idilli helyekkel úszáshoz és búvárkodáshoz, valamint egy bájos történelmi kikötő. Maga a kolostor festői kertek között terül el, igazi szentélynek tűnik, lélegzetelállító kilátással a vízre.

A vendégeket arra bátorítják, hogy szüreteljenek a kertből gyümölcsöt és zöldséget, amit aztán a privát séf felhasznál a napi menü összeállításához, melyhez pedig sommelier által kiválasztott helyi és nemzetközi borokat párosítanak.

Egy önmagában álló univerzum

Azok, akik a beltéri helyiségekben vacsoráznak, ízelítőt kaphatnak a hagyományos konyha ízvilágából, ahol pizzát sütnek egy tradicionális, ötszáz éves, fatüzelésű kemencében, vagy privát főzőlecke keretében felfedezhetik a dalmát konyhaművészetet. A Lopud saját kertjében több mint nyolcvannyolcféle növény található, amelyekből friss koktélokat készítenek, és ezek biztosítanak alapanyagot a konyha számára is. És ez még korántsem minden: kézzel készített szappant is illatosítanak. Van még egy kiválóan felszerelt edzőterem is, ahol személyi edző irányításával lehet mozogni egy reggeli tréning vagy jógaóra keretében a tágas kertben.

„Egy helyi művészeti szakértővel, Ruzicával idegenvezetést szoktunk tartani az ősi kolostorban, hogy a látogatók megismerkedhessenek a lenyűgöző műgyűjteménnyel, vagy élvezzék a mindenre kiterjedő wellness-szolgáltatást – sorolja Klara Šoštarić. – Egyedülálló élményt nyújt, hogy megnézhetik kedvenc filmjüket a kolostor területén, a szabad ég és a csillagok alatt felállított privát mozinkban.”

A Lopud butikhotelként is működik. „Egy olyan egyedülálló ingatlan, ahol a természet, a művészet és az építészet, valamint a személyre szabott szolgáltatások tökéletes szimbiózist alkotnak. A vendégeinkről diszkrét és magasan képzett csapatunk gondoskodik, a privát séfünktől kezdve – aki a legjobb helyi és szezonális alapanyagokhoz nyúl, sok esetben a saját kertünkből szemezgetve, hogy aztán a menüt a vendégek ízléséhez igazítsa –, egészen a figyelmes házigazdákig, akik folyton készenlétben állnak a kívánságok teljesítésére” – avat be a Lopud vendéglátói filozófiájába Klara Šoštarić.

Kortárs art az évszázados falak között

A művészet és a dizájn fontos szerepet játszik a hely hangulatában. A Lopud szoros kapcsolatban áll Paola Lentivel és a TBA21-gyel – vagyis a Thyssen-Bornemisza Kortárs Műgyűjteménnyel –, bár nem könnyű megteremteni az egyensúlyt egy 15. századi kolostor és a kortárs művészet és dizájn között.

A kolostort szinte újra kellett építeni, beleértve az azt védő hatalmas erődítményt is. A tetők jó ideje hiányoztak, a felső emeletek fából épült részei pedig elkorhadtak. Csodálatos módon az eredeti, 16. századi vakolat egy része viszont megmaradt. Zseniális karlsruhei mérnökök irányításával megerősítették az épületet, amely modern beavatkozások nélkül úgy kapta vissza a szerkezetét, hogy elveszítette volna a falak patináját, ami önmagában egy építészeti bravúrként értékelhető. Francesca az Arhitektri stúdióból ismert Rujana Bergam Marković nevű fiatal zágrábi építésznővel dolgozott együtt a kolostor új elrendezésének megtervezésekor. Eredetileg tizenhárom kis szerzetesi cella és egy hozzájuk tartozó latrina működött itt, ezek helyett öt nagyvonalú lakosztályt álmodtak meg, az egykori mellékhelyiségből pedig terápiás szoba lett.

Az eredeti és az új épületrészek között határozott választóvonal húzódik. Ami új, az új és modern, ami régi, az igazán autentikusnak tekinthető.

A német és magyar gyökerekkel rendelkező Thyssen-Bornemisza család eredeti, 15–17. századi bútorok, dísztárgyak és műalkotások kombinációját vette kölcsön, amiket annak idején még Francesca apja és nagyapja gyűjtött össze. Ezután a 2002-ben alapított TBA21 kortárs művészeti gyűjteményéből számos kortárs alkotást is bevont a projektbe, melyek megtestesítik a reneszánsz és a kortárs művészet egyedülálló dialógusát.

„Három generáció gyűjtőmunkájának és ízlésének csúcspontja ez. Mintájául a Lugano-tó partján lévő Villa Favorita szolgált, ahol a bárónő felnőtt, és ahol a gyűjtemény helyet kapott. Úgy érezte, csodálatos lenne ezt a különleges élményt másokkal is megosztani. Azokra gondolt elsősorban, akiknek még nem volt lehetőségük valami egészen kivételeset megélni” – meséli Klara Šoštarić.

Egy békés hely a tenger mellett

A Lopud 1483 egy egyedülálló, 15. században épült erődített kolostor, amelyet az elmélkedés, a wellness és a kultúra átélésének szentélyeként élesztettek újjá. A kolostor teljesen autentikus megjelenésű és hangulatú, ami még mindig az eredeti szerkezet eleganciájáról árulkodik.

A Lopud 1483 a visszavonulás és az élet ünneplésének helyszíne is lehet. Olyan hely, ahol vendégek spirituális elvonulásra mehetnek, élvezhetik a pihenést, vagy akár egy kisebb konferenciát is rendezhetnek.

„Francesca számos workshopot tartott a TBA21 számára a kolostor restaurálása idején – idézi fel Klara Šoštarić. – Rendkívül békés hely: a kertek, a táj és a tenger kombinációja lehetővé teszi, hogy az emberek valóban megnyíljanak, és mélyet merítsenek a birtok egyedülálló energiájából, még azok nélkül a kényelmi szolgáltatások nélkül is, amiket nálunk bárki élvezhet.”

A cikk a Roadster magazin 12. számában jelent meg. 

 

szállás | étterem | Francesca Thyssen-Bornemisza | kastély | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom