Close
Delfinsztori és ötcsillagos partszakasz Horvátország egyik legszebb szigetén

Delfinsztori és ötcsillagos partszakasz Horvátország egyik legszebb szigetén

Ismerős az érzés, amikor behasít, hogy vége a nyárnak? Na igen, mi sem tudtunk ellenállni egy idei utolsó adriai napfürdőnek, de arra azért nem számítottunk, hogy még egyszer csokira sülünk így ősszel, ezúttal Lošinjban.

Túl a kopár Krk-szigeten, komppal át a Cresre, nem torlódtunk fel, ez már egy nyugisabb szezon. A szigetekig végig autópálya, használtuk az ENC sávot a fizetőkapuknál, profi az ehhez szükséges kütyü, két nappal az indulás előtt béreltük, bevált. A pálya után a sima autóút is kiváló, lassítja azonban a haladást a sok lakókocsi, előzni a kanyargós utakon nem egyszerű történet. Pihenők, kitérők nélkül autóval Budapesttől az út 602 km, ebből 471 km autópálya, amit közel hét óra alatt teljesítettünk.

Látens delfinsztori

Lošinj legnagyobb reklámszpotja: a delfin. Egyet sem láttunk. Viszont valóban nagyon tiszta a víz, és ezt nem csak a delfinek kedvelik, hanem mi is. A tenger élővilága gazdag, növényzete és állatállománya kiemelkedően változatos. Európa egyik legnaposabb vidéke az örökzöldek és gyógynövények szigetvilága. Körülbelül százötven palackorrú delfin él a környező tengerben, ezt a területet 1987-ben rezervátummá is nyilvánítottak. Érdekesség, hogy csak 1995-ben váltak védetté a delfinek Horvátországban.

Mindemellett létezik egy delfinkutató központ kiállításokkal, edukációval, delfinplakátokkal, videókkal, képeslapokkal, sőt, még örökbe is fogadhatunk egyet. Élőben látni az leginkább “maybe”, ahogy egy turistahajó dílere mondta nekünk a kikötőben.

Mediterrán közérzet

Lošinj és Cres eredetileg egy sziget volt, de még a római korban a hajózás megkönnyítése érdekében egy csatornával szétválasztották őket. Így jött létre Cres, ami még ezután is Horvátország legnagyobb szigete, és Lošinj a 11. legnagyobb sziget 31 km hosszával, 4 km szélességével.

Gyógyhely már 1892 óta. A Čikat öbölben számos, még az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből fennmaradt Habsburg-villa található, köztük a Sissynek épített nyári rezidencia is, amit sajnos egy percig sem élvezhetett. A növényzet dús, szubtrópusi. Két települése Veli Losinj és Mali Losinj, nevükkel ellentétben az első kisebb, csendesebb, a másik nagyobb és erősebb turistamágnes.

A sziget sokszínű, izgalmas partszakaszán a kikötőket kivéve mindenhol szabad a strand. A víz színe gyönyörű és átlátszó, mint egy akváriumban, a part leginkább kényelmesen sziklás, igazi vitorlás hely, de rengeteg a motorcsónak, sétahajó, luxusjacht. Tiszta és rendezett üldögélős, sétálgatós szakaszokkal, bringautakkal kiépített. A domborzat nem mondható sík terepnek, kiváló túraszpot és kedvelt búvárhely.

Hangulatos pasztell színű mediterrán jellegű házak, régi villák, hatalmas pálmafák, óriáskaktuszok. A kikötő a központ, fentebb szűk kis macskaköves utcák, bazárok, élőzenés teraszok. A helyiek leginkább a turizmusból élnek, jók a tengeri ételek, a zöldségek, gyümölcsök és a házikenyér. Napnyugta után is hosszan megy az élet, jönnek-mennek a hajók, sok a motor nélküli vitorlás, szép lassan jutnak csak a helyükre ez esti parti széllel.

FKK és az ötcsillagos partszakasz

Körbefürdőztük a szigetet, öblök, lagúnák, egy-két gyerekes pancsoló, elvétve kihalt, vadregényes részek, leginkább mindenhol voltak, de sehol sem zsúfolásig. A turisták nagy arányban németek, olaszok, de magyarokkal is összefutottunk. A szállodák strandjait éppúgy lehetett használni a napágyakkal, ernyőkkel, mint a gazdátlan partokat, ezzel együtt az élvezeti faktor kevéssé eltérő, mindenhol teljesen zen van.

Kipróbáltuk az FKK-t, vagyis a naturizmust is. Miután szinte az egész hetet pusztán fürdőruhában töltöttük, egyáltalán nem volt furcsa még azt is levetni. Főként azért, mert a kijelölt partvonal hosszan elnyúló, magasan tagolt, sziklás vonulat, mindenki gondosan úgy helyezkedik, hogy ne zavarja a másikat. A meztelen fürdőzés magasélmény, szemérmesebbeknek is ajánljuk.

És hogy mi minden van még

A helyi turisztpontok mindent kínálnak: jetski, hajóbérlés, vizitaxi, sétahajó, közeli pici szigetek, evés-ivás, világítótorony, tenisz, kosárpályák, bicajbérlés. A sziklás napozáshoz a helyi bazárokban lehet venni szivacsot, a fürdéshez cipőt.

Mindent egybevetve, a sziget ár-érték arányban is kiváló nyári utórezgés, nem bulicentrum, de éjjelig nyitva vannak a teraszok. A nappalok nagyon déliek, az emberek kedvesek, és szabadság van. Azok is megtalálják a helyüket, akik a luxust szeretik, és azok is, akik inkább nomádabb vizekre vágynak.

Ez is érdekelhet:

(A szerző fotóival.)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom