Van egy ismeretlen olasz sziget, ahová nehezebb bejutni, mint a Vatikánba

Gyakorlatilag lakatlan és semmiféle szolgáltatást nem nyújt, mégis éveket kell várnunk, hogy egyáltalán tehessünk rajta pár lépést. Ez Montecristo, a szó szerint megközelíthetetlen Földközi-tengeri sziget.

Minden idők egyik legismertebb kalandregényének színhelye ez a vaskos történelmű, picinyke sziget, nem messze Toszkána partjaitól, ahol egyébként soha sem járt a Monte Cristo grófjának szerzője, Alexandre Dumas.

A 19. században megírt remekmű Elba szigetétől negyvenöt kilométerre található helyszíne negyven esztendőn át védett állatok és növények szigorúan őrzött házigazdája volt. Az olasz egység után az 1870-es évek végétől híres-neves erődje börtönként látta vendégül a bűnelkövetőket, később pedig III. Viktor Emánuel király sajátította ki magának, és vadászbirtokként használta.

1971-ben a külvilágtól elzárt természetvédelmi területté (egészen pontosan biogenetikai rezervátummá) nyilvánították: hiába kerestük például a hajóútvonalakon az immáron az Archipelago Toscano Nemzeti Park részének tekintett szigetet, szándékosan nem tüntették fel rajtuk. Kikötni sem lehetett a partjainál, illetve a fürdéstől kezdve a horgászaton át a halászatig mindenféle tevékenységet tiltottak arrafelé.

A természetes illatlaboratóriumként ismert, gránitsziklák alkotta 1039 hektáros szigeten csodálatos kincseket rejtettek el a kalózok – legalábbis ezt olvashattuk.Dumas regényében. Hogy ennek mennyi a valóságalapja, egyáltalán létezik-e az elásott zsákmány, alighanem soha nem fogjuk megtudni.

Már csak azért sem, mert az ásatások szintén a szigorúan tiltott tevékenységek közé tartoznak.

Hibátlan búvóhely lehetne a tíz négyzetkilométer területű szigetecske, amennyiben a gyanútlan hegyi kecskéken és kétheti váltásban dolgozó gondnokokon és erdészeken kívül mások is lehetnének állandó lakosok.

Igencsak kitartónak, szerencsésnek és türelmesnek kell lennünk, ha szeretnénk körbejárni az örökzöld növényzetű, szúrós bozótokkal teli misztikus helyet, ahol mintegy négyszáz faj éli mindennapjait.

Montecristo ugyanis csupán az év két rövidebb időszakában fogad látogatókat. Április 1. és július 15., illetve augusztus 30. és október 31. között engedélyezettek a vezetett túrák, de még mielőtt rohannánk kitölteni a jelentkezési lapot, sajnos lelkesedés-lohasztó hírünk van: az elbírálás három hónapot vesz igénybe, és utána leghamarabb három év (!) múlva tehetjük be a lábunkat, már ha az olasz csendőrségnél jóváhagyják a kérelmünket.

Ha esetleg beférünk az évente engedélyezett ezer turista közé (melyből hatszáz diák, négyszáz felnőtt), és magunkba szívhatjuk a történelmi jelentőségű hely levegőjét, a Cala Maestrában kapunk szállást, ahol egy múzeum mellett a Villa Reale szépségeit is megtekinthetjük.

A tervek szerint hamarosan ezerötszázra emelhetik az évente engedélyezett látogatók számát, ami nagyszerűen hangzik még akkor is, ha a kincset továbbra is hiába keresnénk ott.

(Fotók: Islepark.it)

sziget | misztikus | olaszország | túra | montecristo

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom