Close
Nincs jobb alkalom Skócia felfedezésére, mint ez a whiskytúra

Nincs jobb alkalom Skócia felfedezésére, mint ez a whiskytúra

Ha Skócia fantasy filmekbe illő tájain bandukolva az “élet vizéről” regél nekünk egy bölcs helyi ember, ne valami örök fiatalságot ígérő titkos barlangi forrásra gondoljunk, hanem a whiskyre. Arrafelé királyi tiszteletadásban részesítik a nemes italt, melyet most egy skót felföld lélegzetelállító tájain száztizenöt mérfölden át kanyargó túrán ismerhetünk meg jobban.

A tavalyi évben debütált Hebridean Whisky Trail a szigetország északi részén halad végig a távoli Hebridákon, miközben különböző szeszfőzdéknél iktat be megállókat. Konkrétan az ősi kastélyaival és sziklás tájaival egy szomorkás mesébe illő vidékkel megrajzolt Skye szigetén, illetve Raasayen és Harrisen áll meg a kis csapat, hogy bepillantson a whiskygyártás kulisszái mögé, és persze végigkóstolja a főzdék remekeit.

Két lepárlóüzem-látogatás között néhány egyedi hangulatvilágú étteremben és pubban tölthetik el az időt a látogatók.

A Loch Harport partjainál fekvő, 1830-ban alapított Talisker főzdében édesebb és testesebb whiskyket ízlelgethetnek, miközben az élvezeteket a háttérben pihenő Cuillin-hegyek panorámája fokozza. A szomszédos Torabhaig üzemében pedig a klasszikus skót whisky előállítási folyamatának történetébe avatják be a vendégeket.

A második megállót az erdei ösvényekkel borított Raasayen jelölték ki. A kirándulók paradicsomának tartott vidéken tengerparti utakon és lápokon át vezet az út a helyi főzdéig, amely a közeli vulkanikus hegyek csobogó vizét használja különleges whiskyeihez.

Az utolsó állomás a strandjairól és a gyapjúfeldolgozóiról ismertté vált Harris, ahol természetesen a helyi kiváló főzettel is közelebbi kapcsolatot lehet kialakítani.

A Hebridean Whisky Trailre ízlés szerint közúton vagy tengeren lehet benevezni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Close