Ha Skócia fantasy filmekbe illő tájain bandukolva az "élet vizéről" regél nekünk egy bölcs helyi ember, ne valami örök fiatalságot ígérő titkos barlangi forrásra gondoljunk, hanem a whiskyre. Arrafelé királyi tiszteletadásban részesítik a nemes italt, melyet most egy skót felföld lélegzetelállító tájain száztizenöt mérfölden át kanyargó túrán ismerhetünk meg jobban.
A tavalyi évben debütált Hebridean Whisky Trail a szigetország északi részén halad végig a távoli Hebridákon, miközben különböző szeszfőzdéknél iktat be megállókat. Konkrétan az ősi kastélyaival és sziklás tájaival egy szomorkás mesébe illő vidékkel megrajzolt Skye szigetén, illetve Raasayen és Harrisen áll meg a kis csapat, hogy bepillantson a whiskygyártás kulisszái mögé, és persze végigkóstolja a főzdék remekeit.
Két lepárlóüzem-látogatás között néhány egyedi hangulatvilágú étteremben és pubban tölthetik el az időt a látogatók.
A Loch Harport partjainál fekvő, 1830-ban alapított Talisker főzdében édesebb és testesebb whiskyket ízlelgethetnek, miközben az élvezeteket a háttérben pihenő Cuillin-hegyek panorámája fokozza. A szomszédos Torabhaig üzemében pedig a klasszikus skót whisky előállítási folyamatának történetébe avatják be a vendégeket.
A második megállót az erdei ösvényekkel borított Raasayen jelölték ki. A kirándulók paradicsomának tartott vidéken tengerparti utakon és lápokon át vezet az út a helyi főzdéig, amely a közeli vulkanikus hegyek csobogó vizét használja különleges whiskyeihez.
Az utolsó állomás a strandjairól és a gyapjúfeldolgozóiról ismertté vált Harris, ahol természetesen a helyi kiváló főzettel is közelebbi kapcsolatot lehet kialakítani.
A Hebridean Whisky Trailre ízlés szerint közúton vagy tengeren lehet benevezni.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash)
Skócia | főzde | túra | hegyvidék | skót felföld | lepárló
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!