Ha Skócia fantasy filmekbe illő tájain bandukolva az "élet vizéről" regél nekünk egy bölcs helyi ember, ne valami örök fiatalságot ígérő titkos barlangi forrásra gondoljunk, hanem a whiskyre. Arrafelé királyi tiszteletadásban részesítik a nemes italt, melyet most egy skót felföld lélegzetelállító tájain száztizenöt mérfölden át kanyargó túrán ismerhetünk meg jobban.
A tavalyi évben debütált Hebridean Whisky Trail a szigetország északi részén halad végig a távoli Hebridákon, miközben különböző szeszfőzdéknél iktat be megállókat. Konkrétan az ősi kastélyaival és sziklás tájaival egy szomorkás mesébe illő vidékkel megrajzolt Skye szigetén, illetve Raasayen és Harrisen áll meg a kis csapat, hogy bepillantson a whiskygyártás kulisszái mögé, és persze végigkóstolja a főzdék remekeit.
Két lepárlóüzem-látogatás között néhány egyedi hangulatvilágú étteremben és pubban tölthetik el az időt a látogatók.
A Loch Harport partjainál fekvő, 1830-ban alapított Talisker főzdében édesebb és testesebb whiskyket ízlelgethetnek, miközben az élvezeteket a háttérben pihenő Cuillin-hegyek panorámája fokozza. A szomszédos Torabhaig üzemében pedig a klasszikus skót whisky előállítási folyamatának történetébe avatják be a vendégeket.
A második megállót az erdei ösvényekkel borított Raasayen jelölték ki. A kirándulók paradicsomának tartott vidéken tengerparti utakon és lápokon át vezet az út a helyi főzdéig, amely a közeli vulkanikus hegyek csobogó vizét használja különleges whiskyeihez.
Az utolsó állomás a strandjairól és a gyapjúfeldolgozóiról ismertté vált Harris, ahol természetesen a helyi kiváló főzettel is közelebbi kapcsolatot lehet kialakítani.
A Hebridean Whisky Trailre ízlés szerint közúton vagy tengeren lehet benevezni.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash)
túra | whisky | skót felföld | Skócia | lepárló | hegyvidék
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!