Tökéletes énekhangok csendülnek fel hamarosan a Müpában

Szép hangok, varázslatos dallamok, fordulatos cselekmény, izgalmas sorsok – ez a 19. század elején virágzott bel canto opera világa. A műfaj megkerülhetetlennek számít, mondhatni  bizonyos értelemben az opera alfáját és ómegáját jelenti. Dekraláltan a szép éneklésről szól, azaz tökéletes énektechnikát igényel. A Müpa november 18-ai és 20-ai előadásával kapcsolatban megszólaltattuk a Lucrezia Borgia egyik főszereplőjét, Bretz Gábort.

A repertoár három nagy szerzője közül Rossininek manapság elsősorban vígoperáit kedvelik, Bellini és Donizetti azonban a korábbi opera seria, a komoly opera leszármazottjaként kialakult műfaj számos remekét alkotta meg, köztük történelmi tárgyú darabok vonulatát. Ritkán csíphető el ez a különleges előadás, melyet nemzetközi sztárszereposztásban hallhat a Müpa közönsége.

Ha arról esik szó, Victor Hugo mely drámáival ihletett opera írására zeneszerzőket, a Rigoletto és az Ernani Verdijét említjük. Holott a nagy francia költő és író 1833-ban keletkezett színműve, a Lucrèce Borgia szolgált alapul a bel canto korszak nagy alkotója, Donizetti számára, hogy megírja Lucrezia Borgia című operáját, melyet ugyanabban az esztendőben mutattak be a milanói Scalában, amelyben maga az Hugo-dráma is közönség elé került.

A titkokkal és meglepetésekkel bőségesen megtűzdelt cselekmény prológusban és két felvonásban bontakozik ki. A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet számára az olasz nyelvű repertoár nemcsak Rossinit, Bellinit, Donizettit jelenti, de Mozartot és Verdit, Puccinit és Leoncavallót is.

Yolanda Auyanet

A velencei nemesifjú, Gennaro szerepében pódiumra lépő román tenor, Stefan Pop, Plácido Domingo 2010-es Operalia versenyének nyertese viszont vérbeli bel canto-specialista. Mellettük a főbb szerepekben a jelentős nemzetközi sikereket arató magyar basszust, Bretz Gábort, és az olasz mezzoszopránt, Cecilia Molinarit hallhatjuk. Az est karmestere, Edita Gruberova állandó kísérője, a bel canto-repertoár specialistájaként ismert Andrij Jurkevics a Müpa visszatérő vendége.

„Az én szerepem időbeliségben a darab közepére koncentrálódik. Az elején és a végén van egy-egy villanásnyi jelenetem, de az ária, a duett és a tercett a darab közepén érkezik.

Korrepetítorral átvettük az anyagot, és meghallgattam az elérhető felvételek egy részét, hogy lássam, a nagy elődök hogyan formálták meg a szerepet – ezt egyébként mindig megteszem”

– mondta a Roadsternek Bretz Gábor azzal kapcsolatban, hogyan készült az Anger Ferenc által rendezett előadásra.

Pályafutása során találkozott már bel canto operával, úgyhogy a stílus számára ismert. A Ferrara hercegét megformáló művész elárulta, hogy próbák alkalmával a karmester és az olasz korrepetítor az olaszosságot próbálja kidomborítani, azaz arra törekszenek, hogy a szövegbeliség és a recitativók minél inkább az olasz beszédhez hasonlítsanak, valamint figyelnek rá, hol legyenek és hol ne legyenek hajlítások.

Bretz Gábornak egyébként sűrű napjai vannak mostanában, a közelmúltban például Franciaországban járt. „Szerencsére egy ideje újra közönség előtt léphetek fel. Szeptemberben Párizsban énekeltem, és amikor hazajöttem, az Operaházban is felléptem. A Liszt Ünnep keretében álltam színpadon Esztergomban is, úgyhogy mondhatni beindult és zajlik az élet, remélem, így is marad.

Mindig nagyon jó érzésekkel térek vissza a Müpába, a Wagner-napok, a Kékszakállú-produkciók, a korábbi bel cantó operák mind-mind csodás élményt jelentettek.

Az a jó, hogy minden évben több alkalommal is megtapasztalhatom az intézmény kiváló akusztikáját és atmoszféráját” – zárta a Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

Az előadás a Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. koprodukciója, jegyet ide kattintva lehet vásárolni.

(Fotó: Emmer László, Miguel Barreto)

interjú | előadás | Lucrezia Borgia | donzetti | bel canto

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom