Close
Egészen az országhatárig viszi majd az ingázókat ez az új gyorsvillamos a kicsiny országban

Egészen az országhatárig viszi majd az ingázókat ez az új gyorsvillamos a kicsiny országban

A villamos két és félszer gyorsabban közlekedik majd, mint a többi városi járat.

A Franciaország és Luxemburg közötti ingázóforgalmat tervezik megkönnyíteni a Luxembourg város központjából a francia határon fekvő Esch-sur-Alzette és Belvaux (Beles) városokig közlekedő villamosvonal megépítésével.

Esch-sur-Alzette
Esch-sur-Alzette

A villamos két és félszer gyorsabban közlekedik majd, mint a többi városi villamos, ami átlagosan ötven kilométer/órás sebességet jelent, de elérheti akár a száz kilométer/órás végsebességet is.

Az egy milliárd euróba kerülő beruházás tizenhárom megállóhelyet foglal magában, teljes hossza pedig tizenhét kilométer lesz.

A vonal mentén „expressz” kerékpársávok futnak majd, hogy biciklivel is minden gond nélkül át lehessen tekerni a szomszéd országba. A tervezett fejlesztést 2035 környékén készül el.

Luxemburgba ugyanakkor egyelőre nem kötött pályán érkeznek a legtöbben, kimondottan sokan mennek például lakóautóval.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

franciaország | villamos | gyorsvillamos | luxemburg

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram