Close
Öt emlékezetes luxusóra–autómárka kooperáció

Öt emlékezetes luxusóra–autómárka kooperáció

Egy cikkünkben úgy emlegettük az órákat, mint a férfi egyetlen tárgyát az autója mellett, amihez igazán tud ragaszkodni, amivel egészen intim viszonyba képes kerülni, amiért tud egy kicsit rajongani, amiben képes elmerülni. Hogy ez a mögöttes pszichológia mennyire lüktet az emberben, talán még maguk az órakészítők sem tudják. Az viszont elvehetetlen érdemük, hogy rátaláltak az óra–autó–férfi triumvirátusának mágnesként működő kapcsolatára, és jó érzékkel ki is használják ezt a férfiagyban köttetett titkos szövetséget.

Neves óragyártók ugyanis időről időre előrukkolnak olyan limitált kiadású időmérőkkel, amelyeket valamelyik autógyártóval kötött alkalmi vagy hosszú távú kapcsolat hív életre. Klasszikus, néha-néha már unalmasan konzervatív brandek kapnak így friss lendületet, miközben színek rázzák fel a letisztult márkákat, és közös dizájnmunka visz életet a formákba. Most ilyen, egyedi órákat válogattunk, és bevalljuk, volt, hogy elismerően bólogattunk egy-egy szép darab fölött.

IWC + Mercedes-Benz

A nagymúltú schaffhauseni IWC és a Mercedes közös dobása elég jól sikerült: az IWC Ingenieur Chronograph Sport Edition 50th Anniversary of Mercedes-AMG a híres AMG-k ötven évének tiszteletére készült, de ugyanígy emlékeztet az ötvenes évek első Ingenieur modelljeire is. A végeredmény pedig nem is lehetne más, mint egy vérbeli sportóra, amelybe jutott bőven kraft a Mercedes sportautókból is.

Az egyszerű, kerek, 44 mm-es titántokba egyszerre szorult elegancia és vagányság: az ezüst, letisztult számlapot fluoreszkáló elemek és piros mutatók rázzák fel. Flyback funkcióval is rendelkezik, és az egyik leghatékonyabb, az IWC által gyártott 89361-es szerkezetet kapta. Ezenkívül egy olyan tachiméter-skálát is tartalmaz, amely a stopperórával együtt használva lehetővé teszi a viselő számára, hogy kiszámítsa az 1000 méteres távolságnak megfelelő átlagsebességet. A fekete borjúbőr szíjjal készített modellből mindössze 250 készült, de a jó hír, hogy az évfordulóra készített, limitált (mindössze öt darab) AMG Mercikhez ajándékba jár egy-egy óra is.

Zenith + Range Rover

Kreatív kapcsolat. Így jellemzi a Zenith a Range Roverrel való viszonyát, amelyből a Zenith Chronomaster El Primero Range Rover Velar Special Edition született. Szerencsére pont kapóra jött két jeles dátum is, hogy a két gyártó csillagai kacifántos magyarázat nélkül együtt állhassanak: 1969-ben mutatta be ugyanis a Zenith a mesés El Primero kronográfját, akárcsak a brit autógyártó Land Rover az első luxus off-road jármű prototípusát, az ikonikus Range Rovert.

A jeles alkalom megünneplésére készített óra mindkét márka terméktervezésének és mérnöki részlegének elképzelését dicséri: az elegáns, szürkés, réztónusokkal tűzdelt számlap, a fekete alumíniumtok – amelybe az El Primero 400B szerkezet kerül, ötvenórás járástartalékkal –, és a fekete, perforált borjúbőr bevonattal ellátott szíj pazarul passzol, különösen az általunk is kipróbált Range Rover Velar imidzséhez.

Hublot + Ferrari

Arra született, hogy gyűjtők kollekcióját gazdagítja – mondja a Hublot az óráról, amit a Ferrari hetvenedik évfordulójának megünneplésére készítettek az olasz márkával kollaborálva. A Techframe Ferrari 70 years Tourbillon Chronograph három verzióban nyitott új fejezetet a két márka együttműködésében: mindössze hetven-hetven darab készült a King Gold, PEEK Carbon és Titanium modellekből.

A kooperációban a Ferrari felelt a dizájnért, a Hublot pedig a megvalósításért.

Maranellóban kezdődött a Ferrarival, és Nyonban fejeződött be a Hublot-val

– ahogy a két gyártó vallja.

Az óra tökéletes ötvözése az autóipar és az óraipar világának: az óra Flavio Manzoni, a Ferrari vezető dizájnerének kezei alatt született, és ugyanazon a kreatív folyamaton ment keresztül, akárcsak egy új autó tervezése. A tervezők kiindulópontja a Hublot szerkezet volt – a motor, amely köré aztán a karosszériát tervezték. Az órák világában ritka, szénszálas rácsszerkezet minimális súly mellett kínál maximális szilárdságot.

A Techframe színes alkatrészei – mint például az oldalsó gombok – a híres P485-ös Ferrari-piros színt kapták, a hátlap fekete zafírjába pedig egyedi sorszám került a “Ferrari 70 Years” felirat mellé.

Egyedi darab, nehéz lesz überelni a századik születésnapon.

Breitling + Bentley

Amikor a szeptemberi Frankfurti Autószalonon a Bentley bemutatta Continental GT-jének legújabb generációját, a Breitling egyből előrukkolt a Bentley GT “Dark Sapphire” kiadásával, és egyben a legújabb Breitling for Bentley termékcsaláddal. Az automata, 48 mm-es kronométer a Bentleyk “Dark Sapphire” kivitelét idézi, bár még ennél is nyilvánvalóbb esztétikai kapcsolat a két high-end tárgy között a gyémántminta és a steppelt bőr, ami az autókárpiton is visszaköszön.

A különleges óra egyébként száz méterig vízálló, több mint hetvenórás járástartalékot kapott, és mindössze ötszáz darab készült belőle.

Bulgari + Maserati

A két olasz márka már 2012 óta ápolja a jó szomszédi viszonyt, és naná, hogy ennek a kapcsolatnak is a luxusautó-gyártó által inspirált limitált kiadású órák a gyümölcsei. A nem titkolt cél az volt, hogy a szerencsés óratulajdonosok úgy érezzék,

a csuklójukon is maguknál hordanak egy Maseratit.

Az új Bulgari Octo Retro Maserati két változatban jelent meg a luxuspiacon: a GranSport és a GranLusso közel azonos koncepció alapján reprezentál két különböző stílust.

A GranSport verzió fekete számlappal, ezüst számokkal és ezüst-kék mutatókkal érkezett, és a kék részletek olyan érzetet keltenek, mintha a világító műszerfalat néznénk. A másik változat, a GranLusso ezzel szemben sötétszürke számlapot kapott, arany számokkal és mutatókkal. Persze, mindkét modell magán viseli a híres gyártó logóját, ahogy a sportautók maszkulin karakterét is.

Annak érdekében, hogy az órák exkluzivitását kiemeljék, a Maserati-tulajdonosok elsőbbséget élveznek a vásárlásban, és kizárólag Bulgari-butikokban kaphatók.

Ez is érdekelhet:

land rover | Ferrari | mercedes-amg | iwc | luxusautó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram