Close
Szívbemarkoló látni, hogyan mentenék a városukat az emberek Lvivben

Szívbemarkoló látni, hogyan mentenék a városukat az emberek Lvivben

Háborúra készülnek az eddig biztonságosnak számító menedékben is.

A lvivi Piactér négy sarkán Hartman Witwer négy, a tizenkilencedik század elején mészkőből készült szobra áll egy-egy szökőkúon. Diana és Adónisz a föld, Neptunusz és Amphitrité a víz allegóriáját testesíti meg. Aki csütörtökön arra járt, láthatta, amint létrán álló műemlékvédők műanyagba csomagolják az utóbbi kettőt, valamint habszivaccsal tekerik körbe a tizennegyedik századi latin székesegyház előtti szobrot.

Műemlékvédők és aggódó helyiek egyaránt részt vettek az akcióban. Az egyik szervezet Facebook-képein az látható, ahogyan OSB-lappal fedik be a hetedik századi Nagyboldogasszony templom ólomüveg ablakait, egy másikban pedig a Szent Antal templom egyik szobra köré szerelnek fakeretet.

Reméljük, a biztonsági intézkedéseinket nem fogják valódi robbanások próbára tenni,

de örülünk, hogy védettek a műemlékeink sérülékeny, ám értékes elemei.

A legutóbbi bejegyzés szerint a római katolikus székesegyház melletti Szent Sír kőszobrait is becsomagolták, az örmény székesegyház melletti Golgota-kápolna faszobrait pedig ideiglenesen leszerelték.

Bár a várost eddig elkerülték a bombázások, melyek Kijevben és Ukrajna más nagyvárosaiban számos épületet leromboltak, és az ország minden részéről is ide menekültek az emberek valamint a nagykövetségek, a lakosok mégis háborúra készülnek.

Műemlékvédők a történelmi épületek és műalkotások elvesztésétől tartanak országszerte, és nagyon úgy tűnik, hogy nem alaptalanul. Mint az ukrán külügyminisztérium közölte, Maria Prymachenko ünnepelt népművész huszonöt festménye semmisült meg egy ivankivi múzeumban az orosz támadások miatt. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa eközben felhívást tett közzé, hogy a civil társadalom tagjai is vegyék ki a részüket a helyi múzeumok épületeinek és gyűjteményeinek védelméből.

Ebben a cikkünkben olyan városokat mutattunk be, melyeket az orosz támadások eddig fenyegettek.

(Forrás: cnn.com, lvivcenter.org, képek: Unsplash,  Wikimedia Commons, facebook.com/ukrtopik)

Lviv | szobrok | ukrajna | műemlék | műemlékvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom