Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Ahogy közelítünk az őszből a télbe, egyre szívesebben térünk be olyan étterembe, ahol otthonos, meleg érzés kerít minket hatalmába. Olyan helyre vágyunk, ahol a komfortérzetünk az egekbe szökik, ahol kétségünk se merül fel afelől, hogy nem a legkiválóbb fogásokat kapjuk, ahol úgy érezzük, kicsit otthon vagyunk. Pontosan ilyen a Macesz Bisztró.

A novemberi szitáló esőben, a délutáni szürkületben haladtunk végig a fővárosi "bulinegyed" jól ismert utcáin, a történelmi épületek mellett, végig a Dob utcán egészen a Macesz Bisztró-ig. Már a hatalmas üvegablakokon bepillantva is az az érzés fogott el bennünket: megtaláltuk a tökéletes helyet ezen a rideg délutánon, ahol

igazán őszies ízű ételek között tölthetjük randevúnkat, üzleti ebédünket vagy családi ünnepünket.

Hátrányból előny – pihenésből inspiráció

A Macesz Bisztró nem ismeretlen a Zsidó Negyedben, hiszen immáron tíz éve gazdagítja Budapest gasztrotérképét. Az elmúlt évtized azonban kihívásokat is tartogatott a zsidó és magyar konyhát vezető étterem számára, hiszen a pandémia miatt a bisztró két évre bezárt és csak most, áprilisban döntöttek úgy, hogy ismét megnyitják a kapuikat. A gazdasági környezet nem lett sokkal kedvezőbb, a kihívások sem lettek kevesebbek, Tasnádi Ákos séf és csapata azonban egy hosszabb inspirációs időszakot követően visszatért és onnan folytatják, ahol 2020-ban abbahagyták:

fantasztikus ételekkel, különleges miliővel és barátságos kiszolgálással várják a vendégeket.

Tíz év hosszú idő olyan étterem életében, amely Budapesten található, nem pedig Róma, Párizs vagy Barcelona nyüzsgő központjában vezeti évtizedek óta ugyanaz a család. Ha azonban ránézünk a megújult őszi étlapra, az egy évtizedes fennállását ünneplő bisztró minden egyes működéssel telt napja igazolást kap: a jól ismert fogások, a biztos ízek,

a tradicionális ételek mellett ugyanis ott vannak a szezonalitáson és a legjobb beszerezhető alapanyagokon nyugvó újdonságok.

Tradicionális fogások izgalmas változtatásokkal

– Őszi, füstös, mély ízek, narancssárga színek, vadételek és gyökérzöldségek – ha röviden akarnám megfogalmazni, így lehetne összefoglalni a menüsor esszenciáját – magyarázza Tasnádi Ákos séf, hozzátéve, csupa olyan fogással készültek az őszi-téli szezonra, amelyek otthonos érzetet biztosítanak, olyan ízeket adnak, amelyektől nemhogy félni nem kell, hanem kifejezetten ismerősek, ezáltal megnyugtatóak számunkra.

Az étlapon éppen ezért egyaránt helyet kapott szilárd alapként a maceszgombóccal tálalt kacsaerőleves, a sólet, a vörösboros marhapörkölt és az ünnepi hangulatot megidéző flódni is, de

kóstolhatunk leheletnyi csavarral megszülető, tradicionális ízeken alapuló újdonságokat is.

És persze külön kategóriában ott sorakoznak a grillételek, amelyek állandó kínálatként szerepelnek az étlapon, és ahol remekül elfér egymás mellett a lazac steak, a „Magyar Tarka bélszín”, a konfitált sertéstarja és a grillezett kacsamáj is.

– Fontos szempont számunkra a fenntarthatóság, éppen ezért a tengeri süllő kivételével csupa olyan alapanyagot használunk, amelyek lokális gazdaságokból származnak és kiemelkedő minőségűek. Ilyen például a zselici szarvasfarmról érkező szarvasgerinc, ami a báránysültünk mellett igazi őszi slágernek számít a vendégeink körében – teszi hozzá a séf.

Zseniális borok Magyarországon és Olaszországon át Új-Zélandig

Miközben gyönyörködünk a régi, párizsi, rusztikus bisztróhangulat és a budapesti békebeli nagypolgári miliő varázslatos keverékét magában hordó belső térben,

sorra érkeznek az őszi fogások, amik kóstolásért, és persze egy-egy pohár borért kiáltanak.

Az étteremnek komoly szakértelemmel válogatott borsora van, így a nemzetközi válogatásnak köszönhetően és persze az itt dolgozók hozzáértő ajánlásának segítségével ki tudjuk választani a legjobb italokat a hazai és külföldi kisebb-nagyobb pincészetek gazdag kínálatából.

– Szarvas vadashoz egri bikavér, kacsamellhez pinot noir, sólethez kék frankos, flódnihoz Tokaji aszú, sajtválogatáshoz pedig kadarka a legjobb választás – hangzik az ajánlás.

Őszi remekek az asztalon

Az előételek tökéletesen megalapozzák a következő fogásokra az étvágyunkat.

Vargányakrémleves váltotta a különböző idényzöldségekből készült krémleveseket, a magyar-zsidó vonalat pedig a letisztult kacsaerőleves hirdeti, amihez friss petrezselyem és szép, formás maceszgombóc jár.

A főételek közül szilárd alapnak ott a hihetetlenül szaftos sólet, aminek remek társa a Takler Szenta-hegyi Kékfrankosa. Megkóstoltuk a tökéletesre sült kacsamellet is egy 2020-as Pannonhalmi Pinot Noir kíséretében. Ekkor pedig robban az igazi ízbomba:

narancsos jus és káposztás rétes gondoskodik az ízek és textúrák tökéletes harmóniájáról.

A mi abszolút kedvencünk a zselici szarvasgerinc volt, ami mellé isteni krémes, lágy, mégis ízekben gazdag vadast és pirított maceszgombócot, valamint egy pohár 2017-es St. Andrea, Merengő Egri Bikavér Grand Superior kaptunk. A fogás teljesen elvarázsolt bennünket. Minden egyes falattal az őszi erdőben éreztük magunkat, ahol

körülölel a vénasszonyok nyarának utolsó napsütéses óráinak simogató melegsége.

Ez pedig kifejezetten kellemes érzés volt a komor novemberi délutánon.

Az őszi ízek után pedig visszakanyarodtunk a tradícióhoz, a hagyományokhoz, így az asztalra került a karácsonyi klasszikus, azaz a flódni az ötputtonyos Disznókő Aszú kíséretében, a sajttálhoz pedig Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka járt.

Érdemes ezen az őszön gyakran visszatérni a Macesz Bisztróba, hiszen a szezonális étlap mellett tematikus napokat is tartanak. November 11-től a készlet erejéig Márton napi libalakomára várják a vendégeket. Lesz három fogásos liba-menü, libacomb sült káposztával, hagymás graten burgonyával, liba duó, vagyis szárnytő és mell gerslikásával és egy újragondolt lúdláb torta is az asztalra kerül. Jól hangzik? Számunkra nagyon, úgyhogy garantáltan visszatérünk!

(Fotók: Kőrösi Tamás)

bisztró | budapest | tasnádi ákos | étterem | macesz bisztró | zsidó-magyar konyha

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés