Annyian mennek ebbe a városba ünnepre hangolódni, hogy akár le is zárhatják a forgalmas utcáit

A spanyolországi idegenforgalom ebben az évben tapasztalt jelentős növekedése azzal zárul, hogy Madridban úgynevezett fekete szintű intézkedést léptetnek életbe az ünnepi időszakban a városba érkező tömeg miatt, azaz lezárhatják a belvárosi utcákat.

Mindez akkor történik meg, ha a közterületek és a tömegközlekedés rendkívüli telítettséget mutat, és gondot jelent megőrizni a város biztonságát és a mobilitást.

A rendőrség drónok segítségével figyeli majd a legzsúfoltabb utcákat, amint az emberáradat eléri a maximumot, az utcákat lezárják, a gyalogosok pedig nem léphetnek be ezekre a területekre (az ott tartózkodók természetesen "szabadon távozhatnak"). Az ünnepi időszakban mintegy 450, a forgalmas napokon pedig további 850 rendőr fogja felügyelni a várost.

Bár egész Madrid érintett lesz, a városvezetés számára a kritikus pontokat a Preciados és az El Carmen utcák, a Plaza del Celenque, a Calle Alcalá Plaza de Cibeles melletti szakasza és a Gran Vía jelenti.

A spanyolországi turisták száma egyébként egész évben növekszik, nem csak decemberben mutat kiugró számokat. 2022 első tíz hónapjában 74,7 millió turista látogatott Spanyolországba, ami 18,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Októberben, ami nem tipikus "turistahónap", 8,17 millió látogató érkezett az országba, ez pedig 13,9 százalékkal több, mint 2022 októberében. 2023 novemberében 3,3 millió külföldi lépte át a határt, ami 9,3 százalékos növekedésnek számít az előző év azonos hónapjához képest.

Októberben egy turista átlagosan 1260 eurót költött, vagyis 9,8 százalékkal többet, mint tavaly, és 14,9 százalékkal többet, mint 2019-ben. Az egy napra jutó költés is emelkedett: októberben ez 185 eurót jelentett naponta, ami 15 százalékkal több, mint négy éve. A kiadások növekedésének fő oka az árak emelkedése volt.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

intézkedés | túlturizmus | spanyolország | riasztás | madrid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom