Close
Új adót vetnek ki a magánrepülőgépekre a zaj- és légszennyezés csökkentése érdekében Belgiumban

Új adót vetnek ki a magánrepülőgépekre a zaj- és légszennyezés csökkentése érdekében Belgiumban

Franciaország várhatóan hasonló lépést fog tenni, a sort pedig több uniós ország is követheti majd a közeljövőben.

Belgium bejelentette, hogy a zaj- és légszennyezés csökkentését célzó programjának részeként új adót vet ki a magánrepülőgépekre, valamint a régebbi, zajosabb kereskedelmi repülőgépekre.

Az új adók 2023. április 1-jén lépnek életbe.

Georges Gilkinet miniszterelnök-helyettes és közlekedésért felelős miniszter közleményében úgy fogalmazott: a brüsszeli nemzeti repülőtér közelében élők által tapasztalt zajszennyezés, akár Flandriában, Brüsszelben vagy Vallóniában élnek, nem maradhat következmények nélkül.

A brüsszeli repülőteret használó repülőgépek jelenleg is fizetnek adót a gépek által okozott zajszennyezés alapján, az új adó azonban a szén-dioxid-kibocsátást és a repülés hosszát is figyelembe veszi.

Minden, ötszáz kilométernél rövidebb repülőút esetén nőni fog az adóteher.

Eddig a magánrepülőgépek mentesültek az adófizetési kötelezettség alól, esetükben azonban az egy utasra jutó szennyezés sokkal magasabb, mint a kereskedelmi járatoknál.

A magánrepülőgépek adójának mértéke függeni fog a repülőgép korától és a repülés időtartamától.

Hasonló véleményen van Christophe Bechu francia környezetvédelmi miniszter is, aki még októberben kijelentette: kormánya a jövő évben ugyanerre a lépésre szánhatja el magát, de a kormánykoalíció néhány baloldali tagja a magánrepülőgépek teljes betiltását szorgalmazta – ez azonban nagyon valószínűtlennek tűnik.

Az EBAA (European Business Aviation Association) szerint a teljes tilalom megakadályozná az iparágat abban, hogy a jövőre nézve fenntartható stratégiákat dolgozzon ki. A szakmai szövetség közölte azt is, hogy az üzleti repülés csaknem 400 ezer embernek biztosít munkahelyet, és évente csaknem 90 milliárd euróval járul hozzá Európa GDP-jéhez.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

magánrepülő | adófizetés | adó

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram