Close
Ezen a nyáron már Horvátországban is iszogathatunk magyar borokat

Ezen a nyáron már Horvátországban is iszogathatunk magyar borokat

Hazai borászok sikere a szomszédban. 

A 2021-es nyári szezonban már Horvátországban sem kell nélkülözni a magyar borokat.

Az egész úgy kezdődött, hogy Deni Srdoč, aki Michelin-csillagot szerzett korábbi éttermének, az újonnan nyíló rijekai Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. Instagramon kereste meg a BoReTT-et, a kósoltatás pedig parádésan alakult.

A BoReTT-et Crab Mária Antoanett (Babette) alapította abból a meggyőződésből, hogy az összefogás lehet a kulcsa a magyar borok nemzetközi piacra lépésének, ebben a szellemben alakítja a kisebb borászatokat képviselő portfólióját. Korábban itthon és külföldön is dolgozott sommelier-ként, és azt vallja, hogy óriási potenciál rejlik a magyar borokban.

Bár a Covid alatt nehezebb a külföldi utazás, Babette nem adta fel, februárban és márciusban – természetesen a szigorú szabályzások betartásával – kis piros autójába pattanva, sokszor abban éjszakázva, nyakába vette a szomszédos országokat.

Eljutott Horvátországba, ahol 2021 első negyedévében nyílik meg a rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge, ahová a huszonnyolc éves, Krk szigetéről származó sztárséfet, Deni Srdočot szerződtették.

Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban Horvátország legjobb fiatal séfjének választották, a Gault & Millau pedig Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Huszonhét évesen megszerezte korábbi munkahelyének, a Draga di Lovrana Restaurant-nak az első Michelin-csillagot is.

A fiatal konyhafőnök kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így lépett kapcsolatba Babette-tel.

A kóstolót márciusra sikerült megszervezni, a BoReTT összesen hatvankét magyar tételt kóstoltatott. Az eseményen Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac – aki 2020-ban bekerült Horvátország legjobb tizenkét sommelier-je közé, a versenyt az előkelő negyedik helyen zárta – és a beszerzés vezetője vett még részt.

Elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról, és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt. Egészen nagyjából eddig a pillanatig.

A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozásoknak megfelelően nyitnak a teraszok is, így remélhetőleg a hotel vendégeinek és Mikinacnak is bőven lesz alkalma ezután a magyar tételeket kiélvezni.

A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára a következő tételeket listázták be:

Pezsgők: Homola 2017, Wassmann Morizz 2017

Fehérborok: Balassa Kakas Furmint 2018, Balassa Szent Tamás Furmint 2018, Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018, Somlói Vándor Öregtőkék – Nyugat Juhfark 2019, Somlói Vándor Celi 2019, Villa Sandahl Wet Stones 2015, Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017, 2HA Olaszrizling 2018

Vörösbor: Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Édes borok: Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017.

étterem | sommelier | siker | kóstoló | borászok

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram