A magyar szellemváros olyan népszerű lett, hogy a tulaj fizetőssé teszi a belépést

Már jelenleg is három nagytestű kutya őrzi a területet, ahová csak saját felelősséggel lehet belépni.

„Magyar Csernobilnak” is becézik a Veszprém melletti Szentkirályszabadján lévő szellemvárost, ami már-már zarándokhellyé vált az elhagyatott helyek rajongói körében. Az egykori hatalmas szovjet laktanya az 1960-as években épült, és egészen a Szovjetunió felbomlásáig, 1991-ig működött, de már évtizedek óta üresen áll – és értelemszerűen egyre csak hanyatlik.

A területre mostanában vagy urbexesek törtekbe, vagy engedéllyel rendelkező látogatók, ám ez most megváltozik.

A magánterület tulajdonosa fizetőssé teszi a belépést Szentirályszabadjára, a hely bejáratait biztonsági őrök vigyázzák – közölte a Lelépő „urbexes körökre” hivatkozva. Már azt is tudják, hogy a belépő fejenként kétezer forint lesz.

Ugyancsak urbexes oldalakon figyelmeztetik a kalandra vágyókat, hogy a területen három nagytestű kutya van szabadon, tehát nem ajánlott meggondolatlanul oda tévedni.

Egykor nagyjából hétezer ember lakott szinte luxuskörülmények között az orosz és ukrán katonákkal, valamint családjukkal benépesített önálló kisvárosként működő komplexumban. Aztán hazavonultak a szovjetek, a laktanya pedig 1996 óta őrizetlenül áll, és mára teljesen szétlopták, az enyészeté lett és fokozatosan a természet veszi át az uralmat.

Szentkirályszabadja szellemvárosa még fényképeken is kissé hátborzongató hatást kelt, pláne Rajkai Péter témalátásának köszönhetően, amiről nemrég írtunk.

(Forrás: Lelépő, fotók: Rajkai Péter)

szellemváros | rajkai péter | urbex | szenkirályszabadja

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom