Close
Magyar túrógombócért rajong a világ legismertebb étteremkalauza

Magyar túrógombócért rajong a világ legismertebb étteremkalauza

Magyar receptet osztott meg a Michelin Guide Instagram-oldala: a világhírű kalauz a St. Andrea Restaurant és Kollár Endre séf túrógombócát választotta csütörtöki hírnek.

A most bemutatott desszert a Michelin Guide magyar gasztronómiáról szóló sorozatának része, a nagy presztízsű kalauz online felületét közel két és fél millióan követik. A St. Andrea túrógombócának receptje angol nyelven jelent meg, kifejezetten otthon elkészíthető verzióban.

Lizsicsár Miklós és Kollár Endre

“A St. Andrea Restaurant étlapján tudatos döntés alapján szerepelnek hagyományos magyar desszertek. Fontos számunkra, hogy a fine dining szegmensen belül mi egy érthető, egyértelmű konyhát vigyünk, ahol a meglepetés nem feltétlenül maga a soha korábban nem látott étel, hanem sokkal inkább a klasszikusok újrahangolása. A prémium alapanyag, a topséf és csapatának szakmai tudása, a szerviz és az étteremben tapasztalható különleges miliő így is olyan élményt nyújt, ami nem hasonlítható az otthonihoz. A Michelin érdeklődését nagy örömmel fogadtuk, mégis, a legfontosabb visszajelzés számunkra nem ez, hanem a vendégek véleménye. A múlt héten például a máglyarakásunk tojáshabjára egy vendég azt mondta, hogy gyerekkora ízeibe repítettük vissza, és ilyet utoljára a nagymamájánál evett – na ez az, ami minket valójában éltet” – mondja Lizsicsár Miklós, a St. Andrea étterem vezetője.

A Michelin Guide által most megmutatott túrógombócot tejföllel és gyümölccsel kínálják, a St. Andrea közkedvelt verzióját hagyományos recept alapján alkotta meg Kollár Endre séf.

Az ördög a részletekben rejlik: nagyon fontos a minőségi alapanyag, ebben az esetben a kistermelői rögös túró, a házi vaj és a friss idénygyümölcs. A séf receptjében a keverék 4-5 Celsius-fokon tizenkét órát pihen, a gombócokat pedig gyöngyöző cukros-sós vízben főzik ki, és azonnal tálalják. Az éttermi verzióban szecsuáni zöldborssal készített eperbonbon és mandularopogós fokozzák a vizuális és ízélményt.

“Büszkék vagyunk, hogy a kalauz egy klasszikus desszertet választott, hiszen ez egy erős vonal a St. Andrea Restaurant kínálatában. Mind az üzleti ebédmenün, mind az állandó étlapon időről időre szerepelnek olyan ételek, amit talán sok fine dining étterem nem tenne étlapra – ilyen a máglyarakás, a túrós palacsinta, az aranygaluska vagy a mákos guba, amelyek komoly sikernek örvendenek nálunk. Mi ezt nemcsak vállaljuk, de nagyon szeretjük is, és úgy érezzük, tökéletesen illik a névadó St. Andrea Borászat továbbörökített értékeihez, amelyek az elhivatottság, a szeretet és a törekvés a jónak gyakorlására, hagyományos értékrend mentén” – mondja Kollár Endre, a St. Andrea Restaurant séfje.

A Michelin Guide a héten magyar napokat tart: a paprika egyeduralma mellett sikeres magyar séfek, többek között Sárközi Ákos és Széll Tamás ételfotóit osztották meg, illetve a legszebb magyar szállodákat is bemutatták. A túrógombóc az első magyar recept, ami felkerült az oldalra a #michelinguideathome megjelöléssel, a kalauz arra biztatja követőit, hogy a kipróbált receptet maguk is mutassák meg a világhálón.

A St. Andrea túrógombóca ősszel, a szezonalitást tiszteletben tartva, kajszibarackkal kóstolható az étteremben, jövő hét szerdától a Michelin Guide által évek óta remek ár-érték aránya miatt kiemelten ajánlott üzleti ebédmenü részeként is.

Nemrég mi is megfordultunk a St. Andreában és megkóstoltuk az étterem vadételeket felvonultató, izgalmas menüsorát, amiben az erdők leggazdagabb időszakát ünnepelve tiszta ízű, kitűnő vadhúsokat, erdei gombákat, csipkebogyókat és vackort rittyentettek a tányérra.

(Fotók: Suller Ádám, Balkányi László)

recept | túrógombóc | Michelin Guide | kollár endre | magyar

FOLYTASD EZZEL

Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Három isteni étel, amihez csak egy percnyi energiát kell használnod

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram