Magyar túrógombócért rajong a világ legismertebb étteremkalauza

Magyar receptet osztott meg a Michelin Guide Instagram-oldala: a világhírű kalauz a St. Andrea Restaurant és Kollár Endre séf túrógombócát választotta csütörtöki hírnek.

A most bemutatott desszert a Michelin Guide magyar gasztronómiáról szóló sorozatának része, a nagy presztízsű kalauz online felületét közel két és fél millióan követik. A St. Andrea túrógombócának receptje angol nyelven jelent meg, kifejezetten otthon elkészíthető verzióban.

Lizsicsár Miklós és Kollár Endre

"A St. Andrea Restaurant étlapján tudatos döntés alapján szerepelnek hagyományos magyar desszertek. Fontos számunkra, hogy a fine dining szegmensen belül mi egy érthető, egyértelmű konyhát vigyünk, ahol a meglepetés nem feltétlenül maga a soha korábban nem látott étel, hanem sokkal inkább a klasszikusok újrahangolása. A prémium alapanyag, a topséf és csapatának szakmai tudása, a szerviz és az étteremben tapasztalható különleges miliő így is olyan élményt nyújt, ami nem hasonlítható az otthonihoz. A Michelin érdeklődését nagy örömmel fogadtuk, mégis, a legfontosabb visszajelzés számunkra nem ez, hanem a vendégek véleménye. A múlt héten például a máglyarakásunk tojáshabjára egy vendég azt mondta, hogy gyerekkora ízeibe repítettük vissza, és ilyet utoljára a nagymamájánál evett – na ez az, ami minket valójában éltet" – mondja Lizsicsár Miklós, a St. Andrea étterem vezetője.

A Michelin Guide által most megmutatott túrógombócot tejföllel és gyümölccsel kínálják, a St. Andrea közkedvelt verzióját hagyományos recept alapján alkotta meg Kollár Endre séf.

Az ördög a részletekben rejlik: nagyon fontos a minőségi alapanyag, ebben az esetben a kistermelői rögös túró, a házi vaj és a friss idénygyümölcs. A séf receptjében a keverék 4-5 Celsius-fokon tizenkét órát pihen, a gombócokat pedig gyöngyöző cukros-sós vízben főzik ki, és azonnal tálalják. Az éttermi verzióban szecsuáni zöldborssal készített eperbonbon és mandularopogós fokozzák a vizuális és ízélményt.

"Büszkék vagyunk, hogy a kalauz egy klasszikus desszertet választott, hiszen ez egy erős vonal a St. Andrea Restaurant kínálatában. Mind az üzleti ebédmenün, mind az állandó étlapon időről időre szerepelnek olyan ételek, amit talán sok fine dining étterem nem tenne étlapra – ilyen a máglyarakás, a túrós palacsinta, az aranygaluska vagy a mákos guba, amelyek komoly sikernek örvendenek nálunk. Mi ezt nemcsak vállaljuk, de nagyon szeretjük is, és úgy érezzük, tökéletesen illik a névadó St. Andrea Borászat továbbörökített értékeihez, amelyek az elhivatottság, a szeretet és a törekvés a jónak gyakorlására, hagyományos értékrend mentén" – mondja Kollár Endre, a St. Andrea Restaurant séfje.

A Michelin Guide a héten magyar napokat tart: a paprika egyeduralma mellett sikeres magyar séfek, többek között Sárközi Ákos és Széll Tamás ételfotóit osztották meg, illetve a legszebb magyar szállodákat is bemutatták. A túrógombóc az első magyar recept, ami felkerült az oldalra a #michelinguideathome megjelöléssel, a kalauz arra biztatja követőit, hogy a kipróbált receptet maguk is mutassák meg a világhálón.

A St. Andrea túrógombóca ősszel, a szezonalitást tiszteletben tartva, kajszibarackkal kóstolható az étteremben, jövő hét szerdától a Michelin Guide által évek óta remek ár-érték aránya miatt kiemelten ajánlott üzleti ebédmenü részeként is.

Nemrég mi is megfordultunk a St. Andreában és megkóstoltuk az étterem vadételeket felvonultató, izgalmas menüsorát, amiben az erdők leggazdagabb időszakát ünnepelve tiszta ízű, kitűnő vadhúsokat, erdei gombákat, csipkebogyókat és vackort rittyentettek a tányérra.

(Fotók: Suller Ádám, Balkányi László)

instagram | túrógombóc | recept | magyar | kollár endre | Michelin Guide

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa