A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kompozíciója nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett – derült ki az Országházban tartott díjátadón.
Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezőknek szuperfoodokat kellett felhasználniuk, a szervezők ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet.
A Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.
A második helyezett Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett.
Szeged a cukormentesség királya
Magyarország cukormentes tortájában, a Zöld málnában a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé. A verseny fő szervezője az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely eltökélt küzdelmet folytat a diabétesz ellen, és az egészséges életmódért.
A kategória második helyezettjét (Fűszeres Vilmos) szintén a szegediek készítették, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc az ugyancsak szegedi Virág Cukrászda és Kávéház Intuíció nevű alkotása végzett.
A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.
Lisztmentes & luxus
Ha viszont nem cukor–, hanem gluténmentes tortára van szükségünk, akkor bátran ajánlhatjuk az Olaszország legszebb szigetéről elnevezett, és a nápolyi maffiához köthető isteni édességet.
Bő egy évvel ezelőtt pedig Magyarország első luxustortájáról, a szarvasgombával készülő La Truffről írtunk.
(Forrás, nyitókép: MTI)
vác | szeged | magyarország | Zöld Málna | Magyarország Tortája
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!