A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kompozíciója nyerte el idén a Magyarország tortája címet, Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett – derült ki az Országházban tartott díjátadón.
Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezőknek szuperfoodokat kellett felhasználniuk, a szervezők ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet.
A Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.
A második helyezett Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett.
Szeged a cukormentesség királya
Magyarország cukormentes tortájában, a Zöld málnában a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé. A verseny fő szervezője az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely eltökélt küzdelmet folytat a diabétesz ellen, és az egészséges életmódért.
A kategória második helyezettjét (Fűszeres Vilmos) szintén a szegediek készítették, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc az ugyancsak szegedi Virág Cukrászda és Kávéház Intuíció nevű alkotása végzett.
A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.
Lisztmentes & luxus
Ha viszont nem cukor–, hanem gluténmentes tortára van szükségünk, akkor bátran ajánlhatjuk az Olaszország legszebb szigetéről elnevezett, és a nápolyi maffiához köthető isteni édességet.
Bő egy évvel ezelőtt pedig Magyarország első luxustortájáról, a szarvasgombával készülő La Truffről írtunk.
(Forrás, nyitókép: MTI)
Zöld Málna | magyarország | szeged | torta | mákvirág
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!