Close
Lauda a Népligetben, világrekord az 5-ös úton: magyarországi motorsport a 20. században

Lauda a Népligetben, világrekord az 5-ös úton: magyarországi motorsport a 20. században

Egy időben Magyarországon volt Európa egyetlen világrekord-döntésre alkalmas országúti szakasza, de már előtte is süvítettek a Bugattik Budán, Ferihegyen pedig gokartok szlalomoztak a reptéren.

1986-ban adták át a Hungaroringet – ez új szintet jelentett a magyarországi motorsportéletben, de nem ez hozta el a komoly, nemzetközi autó- és motorversenyeket Magyarországra, olyanok ugyanis már a század elején is voltak, akkor még az Osztrák–Magyar Monarchiában.

Glattfelder Dezső budapesti autókarosszéria-gyáros által karosszált 11/18 HP Renault az első magyar Kiskocsi-versenyen 1912 júniusában. A volánnál: Vértes, mellette Cocron János, hátul Atkári István pneu szerelő (Forrás: Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum/Témagyűjtemény/Vértes Vilmos István gyűjteménye)

Az 1900-ban alapított Magyar Automobil Club már egy évvel később rendezett egy kisebb körversenyt, egy évtizedre rá pedig már komoly túrákat szerveztek. Ha azt gondolnánk, ez bájos, pöfögő és tülkölő, szekérszerű gépjárművek rövidke gurulását jelentette, nagyon meglepődhetünk: az első,

1912-es, ún. Kiskocsi-verseny résztvevői Budapestről indulva mintegy 1300 kilométert tettek meg.

A trianoni békeszerződés után a korábban például Erdélyt is érintő útvonalakon zajló versenyek megrendezése ellehetetlenült, ezért az addigra már a Királyi Magyar Automobil Club (KMAC) nevet viselő, de továbbra is a kor elitjéből álló klub újfajta versenyt szervezett: egy hegyi felfutót az akkor még üdülőövezetnek számító budai Sváb-hegyre.

Steyr a sváb-hegyi autóversenyen a Karthauzi utcában, 1922-ben. Balra a Művész út, hátul a fogaskerekű vasút felüljárója látható (Forrás: Fortepan)

A Déli pályaudvar közeléből, a Kékgolyó utcától az Istenhegyi úton felfelé induló motorosok és autósok bő öt kilométert tettek meg, és mintegy háromszáz méteres magasságot küzdöttek le. A versenyt óriási érdeklődés övezte, és egészen 1930-ig a nemzetközi versenynaptár részévé vált.

Hans Stuck – a későbbi kétszeres Le Mans-győztes Hans-Joachim Stuck édesapja – Austro-Daimler versenyautójával az 1928-as svábhegyi verseny edzésén (Forrás: Fortepan/Szávoszt-Vass Dániel)

Hegyi felfutó több is volt Budán, de miután 1928-ban a Budapest–Bécs országútnak – részben Delmár Walter, a kor egyik legnagyobb autóversenyzőjének indítványára – Tát és Nyergesújfalu szakaszán megépült az ország első, jó minőségű betonútja, immár profi és relatíve biztonságos körülmények között lehetett lanszé, vagyis rekordversenyeket is tartani.

1932-ben a BMW gyári motorkerékpár-versenyzője, Ernst Henne 244 km/h-val új világcsúcsot állított be.

A három kilométeres szakasznál idővel már több kellett, a rekordkísérletek a mai 5-ös út kifejezetten a rekorddöntések miatt nyílegyenesre épített, 6,8 kilométeres gyóni szakaszán folytatódtak – az volt Európa egyetlen országúti szakasza, amely megfelelt a világrekord-kísérletekhez előírt szabványoknak, létrejöttét pedig segítette, hogy Horthy Miklós kormányzó fiai is lelkes motorversenyzők voltak.

Caracciola 1934-es rekordautója, a Mercedes–Benz W 25 (Forrás: Daimler)

1934-ben ott állította be Rudolf Caracciola Mercedes–Benz versenykocsijával a 299 km/h rekordsebességet, amit még aznap 317 km/h-ra javított.

Az első nagydíjat, vagyis grand prix-t 1906-ban rendezték – fantasztikus történet, itt írtunk róla –, ám olyan világbajnokság, ahol a mai Forma–1-hez hasonlóan egyéni és csapatverseny is zajlik, 1931-ben volt először. A KMAC éveken át próbálta Magyarországra hozni az egyik futamot, 1936-ra értek el sikert: június 25-én a Népligetben zajlott a Magyar Nagydíj, amely ugyan nem számított bele a világbajnokságba, igazán nagyszabású rendezvény volt az Alfa Romeo, az Auto Union és a Mercedes–Benz gyári csapatával, olyan nevekkel, mint Caracciola, Hans Stuck, Bernd Rosemeyer, Tazio Nuvolari, illetve a magyar Hartmann László. A mintegy százezer néző között Horthy kormányzó, Szendy Károly főpolgármester és a magyar autósport vezetői is láthatták, ahogy az öt kilométeres pályán ötven kör után Nuvolari nyert az Alfával.

A következő Magyar Nagydíjat a Hungaroringen rendezték, de természetesen 1986-ig is voltak jelentős autó- és motorversenyek. A második világháború súlyos veszteségei után főleg motorkerékpár-versenyekkel éledt fel újra a magyar motorsport, az államosítások miatt egyesületi színekben induló autók inkább csak ezek betétfutamaiként szerepeltek. Az ötvenes években aztán a motorsportszövetségen, majd az újjáalakult autóklubon belül is autósport-bizottság alakult, 1957-ben, a háború után először már külföldiek is rajthoz álltak a városligeti gyorsasági versenyen, egy évvel később, a Motorkerékpár Nagydíj betétfutamának számító autóversenyre a Škoda gyári csapatot is küldött a szintén városligeti felvonulási térre.

1963. június 9., az autóklub első budapesti grand prix-je a mai Ötvenhatosok terén. Szemben a Dózsa György út épületei, balra a Damjanich utca torkolata (Forrás: Fortepan/Bauer Sándor)

Az FIA, vagyis a Nemzetközi Autósport Szövetség segítségével rendezett nemzetközi autóversenyt az autóklub Budapesten 1961 nyarán, egy ma már hihetetlennek tűnő helyszínen:

a ferihegyi repülőtér betonján.

Kilenc országból huszonkilencen neveztek, a tömegeket vonzó rendezvényen azonban előbb a közlekedési múzeum tartott járműbemutatót, majd sor került Magyarország első gokartversenyére. Erről már egészen jó minőségű filmhíradó is fennmaradt az akkoriban szokásos, lelkes narrátor kommentárjával.

Ahogy egyre több magánszemély juthatott autóhoz, egyre többen vettek részt az ötvenes években visszatérő túraversenyeken, majd a ’61-től létező ralikon. A Városligetben, a Ferihegyen és a Népligetben is rendeztek még futamokat, rendszeressé váltak a külföldiek részvételével rendezett túraversenyek, hegyiversenyek és ralik, olyan magyar nevek váltak nemzetközi szinten is ismertté és elismertté, mint Ferjáncz Attila, Zsembery Jenő és Cserkuti József.

Formula Vee autóverseny a Népligetben, 1969-ben. A 9-es rajtszámú Kaimann Mk IV típusú versenyautóban Niki Lauda (Forrás: Fortepan/Urbán Tamás)

1978-ban megalakult a Magyar Autó és Motorsport Szövetség, megjelent a Formula Easter, az autó- és a ralikrossz. Óriási esemény volt az 1986-os, első Forma–1 Magyar Nagydíj, de addigra már egy pezsgő motorsportéletű országba érkezett a versenysorozat.

Nagyon érdemes lesz kilátogatni a Hungaroringre július 12–14-én, ahol a Hungaroring Classic rendezvényen felbecsülhetetlen értékű oldtimer versenyautók róják majd a köröket. További információ itt.

(Felhasznált irodalom: Négyesi Pál: A hazai autósport története 1901–1986, Közlekedés- és technikatörténeti szemle. A nyitókép egy 1969-es népligeti autóversenyen készült, forrása: Fortepan/Urbán Tamás)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Hungaroring Classic.

Ez is érdekelhet:

grand prix | szponzorált tartalom | autós videó | motorsport | autóverseny

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram