Close
Az évszázad lefoglalása: 1,75 milliárd forintot értek a lopott borok

Az évszázad lefoglalása: 1,75 milliárd forintot értek a lopott borok

A tolvajok gyakran a legextrémebb szituációktól sem riadnak vissza, ha rendkívül értékes borok rablásáról van szó, a mostani eset azonban azt is bizonyítja: a hatóságok is kitüntetett figyelmet fordítanak az ilyen esetek felderítésére.

Hatalmas fogást ünnepelhetett a francia rendőrség a közelmúltban: egy hatmillió dolláros, azaz átszámítva megközelítőleg 1,75 milliárd forintos borszállítmányt szereztek vissza tolvajoktól. Úgy tudni, a lefoglalt kilencszáz palack bor darabja hatezer dollárba kerül.

A hatóságok összehangolt művelete Magnum fedőnév alatt zajlott három helyszínen, egy időben. A rendőrség Gironde, Dordogne és Loire városaiban csaptak le a tolvajokra, a felderítés pedig egy teljes évig tartott.

A siker hatalmas, nem csoda, hogy a nemzetközi sajtó az évszázad fogásaként jellemezte.

A hivatalos tájékoztatás szerint a visszaszerzett borok között igazi kuriózumok voltak. Ilyen például minden idők legdrágább bora, a Domaine de la Romanée-Conti, a Cheval Blanc, a Petrus és a Yquem is. A rablók rutinosak lehettek, hiszen nemcsak raktárakba és borszaküzletekbe törtek be, de egy három Michelin-csillaggal büszkélkedő étterem, a vonnas-i Georges Blanc is szerepel a károsultak listáján.

Annak ellenére, hogy hatalmas értékű lefoglalásról van szó, maga az eset nem egyedi. Két évvel ezelőtt kétszázötven, összesen félmillió dollár értékű palackot kapott vissza egy francia séf a hatóságok összehangolt akciójának köszönhetően.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

 

franciaország | borászat | rablás | borkülönlegesség | bor

FOLYTASD EZZEL

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram