Close
Új értékelési szempontokat vezethet be világszerte a Michelin

Új értékelési szempontokat vezethet be világszerte a Michelin

Eddig csak a franciaországi Michelin Guide kezdte el alkalmazni az új jelzéseket, de várhatóan hamarosan el fog terjedni globálisan is a Michelin-kalauzokban.

Mint ismert, a Michelin Guide a világ legrangosabb éttermeit gyűjti egy csokorba. Az első kalauzt két francia testvér hozta létre a 20. század elején, az éttermek pedig egy, két vagy három csillagot kaphatnak. Ebben az évben azonban egy új szimbólum került a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóhere.

A Michelin ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biodiverzitást.

A zöld lóhere 2020-as bevezetésétől azt várja a Michelin, hogy a vendéglátóhelyek még nagyobb figyelmet fognak fordítani a környezettudatos működésre, és a séfek is reformokat vezetnek be a konyájukban azért, hogy a fenntarthatóság üzenetét hangsúlyosan közvetíteni tudják.

A dél-franciaországi, három Michelin-csillagos Mirazur étterem permakultúrás kertjei voltak az első kiemelkedően jó példák, amelyek valóban utat tudtak mutatni a fine dining vendéglátóhelyek számára a szemléletváltásra. David Toutain séf együttműködése a környezetbarát gyártókkal és kézművesekkel pedig valamit tényleg elindított, hiszen csakhamar a párizsi Septime egy Micheliln-csillagos étterem is bemutatta biohulladék-újrahasznosítási rendszerét.

A 2020-as francia Michelin Guide-ban több mint ötven étterem kapta meg a zöld lóhere jelzést, és várhatóan egyre több ország esetében vezetik be ezt az új értékelési szempontrendszert.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

környezetvédelem | ökológiai lábnyom | Michelin | fenntarthatóság | környezetbarát

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram