Imádtunk májusban utazni, ennek köszönhetően nagyot ment ez a magyarországi térség

2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,1, a külföldivendég-éjszakáké 21 százalékkal emelkedett. 2024. január-májusban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,9, a külföldieké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Májusban a vendégéjszakák 70 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,4 százalékkal haladta meg az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 22 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 822 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,7 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 583 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 69 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 7,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 9,4 százalékkal meghaladta a tavaly májusit.

A belföldi vendégéjszakák száma a Sopron-Fertő turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (13 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (9,4 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest.

Budapesten 19, a Balatonnál 5,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 21 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 789 ezer vendég mintegy 2,0 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 559 ezer vendéget és közel 1,4 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 80 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 18 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 36 százalékkal nőtt 2023 májusához mérten.

A külföldi vendégéjszakák száma a legerőteljesebben Gyula és térségében bővült (84 százalékkal), a leginkább pedig a Pécs-Villány turisztikai térségben esett vissza (16 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 29, Budapesten 21 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma.

Összesen 27 067 turisztikai szálláshely, ezen belül 2708 kereskedelmi, illetve 24 359 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

Január-májusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 9,1 százalékkal több, összesen mintegy 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,9, a külföldiek 13 százalékkal több (6,4 millió, illetve 7,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images, Unsplash)

adatok | külföldi | hazai | május | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom