Close
Komoly változások a MÁK-ban, megkóstoltunk pár falatot a jövőjéből

Komoly változások a MÁK-ban, megkóstoltunk pár falatot a jövőjéből

Ha tavasz, akkor újrakezdés és megújulás, a tél elköszöntével a budapesti MÁK pedig nem is egyet, hanem rögtön kettőt lép előre.

A MÁK mindig is igyekezett progresszív étteremként nyomot hagyni és nagykanállal meríteni a divatos, érdekes, és izgalmas külföldi dolgokból. Az egyik tanulmányútjuk olyan jól sikerült, hogy mindjárt egy nagy igazolással tértek haza és hatására alapjaiban alakítják át az itallapot.

Mint megtudtuk, a MÁK és a két Michelin-csillagos Hisa Franko fermentációs bárprogramjának felelőse, Anja Skrbinek koprodukciójában különleges italpárosításokkal újítja meg a belvárosi hely menüjét, ami persze nem jelenti azt, hogy bármit is lemásolnának a Hisa Frankóból, a koktélok és az italpárosítások minden erejükben “mákosak” maradnak.

A szlovéniai Soca-folyó völgyében megbújó Hisa Frankóról azt érdemes tudni, hogy 2020-ban a Michelin-kalauz két csillaggal díjazta és a világ ötven legjobb éttermét felsoroló San Pellegrino listán is az előkelő, 38. helyen áll.

Vezető séfje, Ana Ros, a szlovén terroir által kínált alapanyagok elképesztő változatosságára építve állítja össze a menüjét, Anja Skrbinek pedig az étterem fermentációs bárprogramjának iránymutatója. Minden alapanyagot fermentálnak, amelyek később az alkoholmentes párosítások és az italpárosítások részét képezik.

Anja Skrbinek a MÁK felkérésére érkezett februárban Magyarországra, hogy a MÁK csapatával együtt alkotva, egymást kölcsönösen inspirálva részt vegyen az étterem italpárosításainak megújításában.

A második nagy lépés elég drasztikusnak mondható, merthogy a MÁK innentől kezdve eltekint a bisztró besorolástól és inkább étteremként definiálná magát. Nincs már À la carte opció, és ebédmenüre sem térhetünk be egy dolgos hétköznapon, hanem kizárólag degusztációs menüben lehet megismerkedni az étlappal – vacsoraidőben. Mindez már a nagy április megújulás előszele.

Egy borús délutánon mi is ízelítőt kaphattunk a MÁK közeljövőjéből és az akkor kóstolt falatok, no meg a melléjük megálmodott italok nem csupán a látvány miatt hoztak egy kis színt és melegséget az átlagosan csordogáló hétköznapba.

Utóbbit a homoktövises sütőtök tea (rozskenyér ropogós matchás tökmaggal), előbbit pedig az egy harapásnyi élménybombaként bemutatkozó, sült érlelt sajttal és savanyított medvehagymával meglágyított hagyma tartnak köszönhettük (“párjával”, a fanyar Lemon Thyme Kombuchával együtt). Szépen festett a habbal betakart, füstölt répával töltött derelye torma veloutéval és kígyóhagymával, ami nem csupán az egyik fő összetevője miatt kaphatja meg a habkönnyű jelzőt.

A citromos kakukkfűvel, zöld alma ropogóssal, birsalmával felöltöztetett krémes és bársonyos sült kacsamáj pedig már nagyjából félidőben kiérdemelte a mezőny legjobbja címet, ami után – és a magát szinte itató Kám2mák fantázianevű, Opera Gin-alapú signature koktél “bátorságsegítő erejére” építve – legszívesebben megindultunk volna az illetékes hivatalba kérvényezni, hogy a Márton napi libamájazás után jelöljenek ki egy hivatalos napot a kacsamáj tiszteletére is. A kóstoló étlap legfajsúlyosabb szereplőjének a csicsókával, kávéval, zöld eperrel társított szarvasborjú gerincet jelöltük meg – ahogyan várható volt, masszív, erőteljes, laktató, domináns, egyben “ártalmatlan” fogás is, mert kellően puha és remekül csúszik mellé a Sauska Cuvée 7 2017 Magnum. Zárásként egy kissé meghökkentő párosítás volt hivatott biztosítani az édességet, merthogy a tea a desszertben is előkerült, méghozzá a hűs bergamot sorbet-t úsztatta meg kicsit a tányérban.

Mindezek tehát csupán némi előzetest jelentettek  a nem is annyira távoli jövőből, az ételeket és az italokat illetően megtudhattuk, nagyjából mire számíthatunk a tavasz közepétől. Az biztos, hogy várjuk.

budapest | degusztációs | tavasz | nagy sztori | koktél

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram