Close
Ilyen lenne, ha óriási mamutfenyőkben laknánk

Ilyen lenne, ha óriási mamutfenyőkben laknánk

Az indiai építész és számítógépes tervező, Manas Bhatia a Midjourney mesterségesintelligencia-eszköz segítségével szimbiotikus jövőt képzel el, amelyben a társasházak élő és növekvő lények.

Lehetséges lenne, hogy olyan környezetben éljünk, amely ugyanúgy lélegzik, mint az élőlények, ahelyett, hogy légkondicionált beton- és üvegdobozokban laknánk, amelyeket lakásoknak nevezünk? teszi fel a kérdést az építész, aki olyan tereket akart mutatni, amelyek teljesen egyek a természettel.

Ennek érdekében különböző szavakat adott meg a számítógépes programnak, mint óriás, odvas, fa, lépcső, homlokzat és növények. Válaszul a program több különböző képet generált, amit az építész utána kiegészített.

Manas Bhatia ezzel a Szimbiotikus Építészet sorozattal azt veti fel, hogy a tervezők sokkal hatékonyabb ötletekkel állhatnának elő, ha tanulnának a már létező természetes rendszerektől.

Mindig is lenyűgözött, hogyan alkotják meg a kis rovarok és más élőlények a lakóhelyüket. Milyen csodálatos lenne ebben a világban élni, ha az emberek olyan épületeket tudnának létrehozni, amelyek nőnek és lélegeznek, mint a növények“

mondta.

A számítógépnek más alkotók is igen nagy hasznát veszik, algoritmusok keltették életre például ezeket a látványos, digitális „mozgószobrokat”, és világviszonylatban is egyedülálló digitális 3D modellezési folyamattal élesztették fel az Operaház eredeti szellemiségét.

(Forrás és képek: Designboom)

 

 

fa | Manas Bhatia | látványterv | mamutfenyő | mesterséges intelligencia

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram