Close
Akár börtönbe is kerülhet, akit ennél a híres fánál találnak meg

Akár börtönbe is kerülhet, akit ennél a híres fánál találnak meg

A világ legmagasabb fája, a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkban található Hyperion hivatalosan nem látogatható, ez azonban nem mindenkit tart vissza.

Az erdő mélyén fekvő fát, amelyhez ösvény sem vezet, 2006-ban fedezte fel néhány természetkutató, de azóta annyira megszaporodtak ott az érdeklődők, hogy a környék komoly természetkárosítást szenved el. Nemcsak azért, mert a rendszeres bozótvágások megrongálják a környező élőhelyet, hanem azért is, mert a turisták szemetet hagynak ott, és még több ösvényt taposnak ki, amikor mosdónak használják az erdőt.

Redwood Nemzeti Park

Az ámokfutást a nemzeti park szigorú intézkedésekkel igyekszik megfékezni, és a múlt héten közleményt adott ki, hogy

akit a fa közelében kapnak el, az hat hónap börtönbüntetésre és ötezer dolláros pénzbírságra számíthat.

A tengerparti mamutfenyők (sequoia sempervirens) fajához tartoztó fa valóban impozáns méretekkel büszkélkedhet, nem kevesebb, mint 115,92 méter magasan nyúlik az égbe. Neve a görög mitológiából, az egyik titánról, Hyperionról kapta.

Redwood Nemzeti Park

Mint a közlemény írja, a látogatóknak el kell dönteniük, hogy az egyedülálló táj megőrzésének vagy elpusztításának lesznek a részesei. Mint Leonel Arguello, a park természeti erőforrásokért felelős vezetője elmondta, a környéken a mobiltelefon- és GPS-szolgáltatás is korlátozott, így nagy kihívást jelenthet a környéken eltévedt vagy sérült túrázók megmentése.

Ráadásul nemcsak az emberek veszélyeztetik ezekre az óriási fákat, mert az erdőtüzek szintén egyre nagyobb gondot okoznak Kalifornia nemzeti parkjaiban is. A tűzkárok megelőzése érdekében például Sherman tábornok fáját, melyet a világ legnagyobb törzstérfogatú fájának tartanak, alumíniumalapú, égésálló anyagba csomagolták tavaly.

Sherman tábornok fája

Kalifornia a tiltott fán kívül is számos izgalmas természeti látnivalót tartogat, és útközben még ilyen dizájnos otthonokkal is találkozhatunk.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash)

 

tengerparti mamutfenyő | Redwood Nemzeti Park | kalifornia | Hyperion

FOLYTASD EZZEL

Így segíthetsz a törökországi és szíriai földrengés károsultjain

Ez a súlyos következmény akár évekre is visszavetheti a törökországi turizmust

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram