Close
Még mindig rekordmagasak az albérletárak, átlagban ennyiért lehet lakást kivenni Manhattanben

Még mindig rekordmagasak az albérletárak, átlagban ennyiért lehet lakást kivenni Manhattanben

New York, New York…

A Douglas Elliman brókercég és a Miller Samuel értékbecslő és kutató cég adatai szerint augusztusban az átlagos bérleti díj havi 4370 dollár (1.7 millió forint) volt Manhattanben, ami nem változott a júliusi rekordmagas értékhez képest.

A brókerek szerint az új bérházak hiánya miatt alacsony a kínálat, míg azok a vevők, akik alapesetben lakást vásárolnának, a magas kamatlábak miatt egyelőre a bérlést választják. A manhattani albérletkiadás egyébként augusztusban a legforgalmasabb, köszönhetően a közelgő iskolakezdésnek.

Ennek ellenére látni arra utaló jeleket, hogy az egekbe szökő lakbérek elérik a plafont.

Az új bérleti szerződések száma augusztusban tizennégy százalékkal csökkent, ami már a második egymást követő hónapban mutat zsugorodást. A brókerek szerint a bérbeadók jelentős része inkább a meglévő szerződéseket újítja meg enyhe emeléssel, mintsem nagyobb emelésre törekedjen, de új bérleti papírokkal vesződjön. – A piac talán elérte a megfizethetőségi küszöböt. Úgy tűnik, tetőzik – mondta Jonathan Miller, a Miller Samuel vezérigazgatója.

A lakások valamivel hosszabb ideig állnak parlagon, ami szintén a piac csúcsának elérésére utal. Augusztusban a lakások átlagosan harminckilenc napig nem keltek el, szemben az egy évvel ezelőtti huszonhattal. – Úgy gondolom, hogy a bérbeadók a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmak miatt egyre agresszívebben próbálják megtartani a meglévő bérlőiket – mondta Miller.

Mindezek ellenére mégsem valószínű, hogy az árak egyhamar jelentősen csökkenni fognak. A rendelkezésre álló készlet kevesebb, így a bérlőknek nincs sok opciójuk. A kiadó lakások száma huszonnégy százalékkal mérsékelődött augusztusban júliushoz képest, a manhattani üresedési ráta összességében pedig csak 2.4 százalék körül van. Sok helyen még mindig licitháború zajlik; a jelentés szerint augusztusban az összes bérleti szerződés mintegy tizenegy százalékában fordult elő. A két hálószobás lakások iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet, esetükben tizenhárom százalékban jutott el licitháborúig a dolog. Egy kétszobás manhattani lakás átlagos bérleti díja augusztusban 6300 dollár (2.4 millió forint) volt.

Ha figyelmesebben megnézzük, Manhattan egyes részein  közműpóznákhoz kötött zsinórokat vehetünk észre. Nem véletlenül kerültek oda, fontos célt szolgálnak.

(Forrás: CNBC, fotók: Getty Images)

ingatlan | bérbeadás | new york | manhattan | albérlet

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram