Dicstelen véget ért az Egyéves Nagy Francia Szufléháború

Marc Veyrat még szeptemberben perelte be az étteremkalauzt, mivel az szerinte jogtalanul vette el háromból az egyik csillagát. Egy év elteltével ítéletet hirdettek az ügyben.

Marc Veyrat a La Maison des Bois étterem séfje Manigod-ban, és a Michelin-kalauz elleni drámájától végig hangos volt a 2019-es év. A történet úgy kezdődött, hogy 2019 januárjában a kalauz elvette az étterem három csillagának egyikét, mivel szerintük a séf angol cheddar sajtot használt a szufléjához. Ez séfként és franciaként is személyes sértés volt Veyrat számára, aki állítja, hogy éttermében kizárólag helyi sajtokat használnak, például reblochont, beaufort-t vagy tomme-t. A séf saját állítása szerint fél évig depresszióval küzdött az ítélet miatt, majd szeptemberben be is perelte a Michelint a csillagelvétel és a hamis értékítélet miatt.

Marc Veyrat, a séf, akinek elege lett

A bíróság idén január elején hozott döntést, melynek értelmében

lehet, hogy egyesek szemében cheddart tenni egy francia szufléba felér egy bűncselekménnyel, egy fine dining éttermet azonban hibásan megvádolni azzal, hogy elkövette ezt a hibát, nem minősül jogsértőnek a francia jog szerint.

Az étterem még 2018-ban szerezte meg a harmadik Michelin-csillagát, amely a legmagasabb elismerés a kalauztól – ebből vettek el egy csillagot tőle 2019-ben. A megsértett séf szerint ez a hiba, amelyet a Michelin étteremkritikusa elkövetett, megkérdőjelezi a kalauz kritikusainak hozzáértését: végül Veyrat odáig merészkedett, hogy azt állítja, szerinte a kritikus nem is járt náluk.

A La Maison des Bois

A Michelin a hibát és Veyrat vádjait tagadja. A perben Veyrat követelte, hogy a Michelin mutasson be dokumentumokat arra vonatkozólag, hogy kritikusuk valóban járt az étteremben (például az étkezés számláját vagy az étteremben készült jegyzeteket az adott napról). Veyrat mellesleg csupán egy euró kártérítést kért (és a hiba elismerését). A bíróságnál azonban nem sikerült kicsikarnia a győzelmet, ugyanis az ítéletben megvizsgálták, hogy a Michelin-lefokozásnak volt-e bármilyen negatív hatása az étteremre, és Veyrat azt nyilatkozta, hogy épp az ellentettje történt: a La Maison des Bois népszerűbb, mint valaha. Miután elvesztette a pert, még jött a ráadás: a Michelin kalauz egy harmincezer eurós kártérítést követel tőle a per miatt.

Veyrat volt a legelső, aki konkrétan beperelte a Michelint az értékelése miatt, azonban nem az utolsó. Novemberben Eo Yun-Gwon dél-koreai séf perelte be a kalauzt, mivel kifejezett kérése elllenére mégis belevették a Vörös Könyvbe. Eo a Ristorante Eót vezeti, és egy véleményen van Veyrat-val, miszerint a kalauz inspektorai hozzá nem értőek, és nem adtak kielégítő kritikát az étterméről. A Michelin körül egyre több az emberi dráma, többek között nagyon sok séf nyilvánosan kérte, hogy vegyék ki éttermüket a kalauzból, a Michelin azonban az összes ilyen kérést megtagadta.

Veyrat pedig, habár a pert elvesztette, nem fogja feladni a Michelin elleni harcot.

„Nem akarok szerepelni többé a Michelin-kalauzban. Nem akarok foglalkozni ezekkel az emberekkel. Gonosz, gonosz, gonosz emberek.”

francia | szuflé | marc veyrat | michelin-csillag | per | séf

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés