Close
Ezért vesztette el mindhárom Michelin-csillagát a világ leghíresebb szusiétterme

Ezért vesztette el mindhárom Michelin-csillagát a világ leghíresebb szusiétterme

A tokiói Michelin-kalauz 2020-as kiadásából kivették Ono Dzsiro világhírű szusizóját, amelyről film is készült (Sushiálmok) és Barack Obama is meglátogatta elnöksége alatt. Az ok nem a minőségben keresendő. A Szukijabasi Dzsiro Michelin-kategóriában a legmagasabb, háromcsillagos étterem – volt, ugyanis az idei évtől már nem ajánlja a topéttermeket listázó Michelin-kalauz tokiói kiadása.

A város legpuccosabb részén – de amúgy egy metróaluljáróban – található, eldugott étteremben körülbelül 120 ezer forintért lehet étkezni, és összesen tíz széke van, valamint elképesztő világhírneve. A Michelin-kalauzból pedig azért kerül ki, mert egy földi halandó számára szinte teljesen lehetetlen, hogy az étteremben egyen.

„Tudomásunkra jutott, hogy a Szukijabasi Dzsiro nem fogad normál asztalfoglalásokat az általában vett lakosságtól, amellyel kiesik a Michelin-kalauzból. A Michelin szabályzata értelmében ugyanis csak olyan éttermeket ajánlunk, ahol bárki étkezhet.”

– foglalja össze az okokat a Michelin szóvivője. Az étterem a világon elsőként zsebelt be három Michelin-csillagot, viszont hírhedten nehéz asztalt szerezni a szusizóba.

A népszerűségét pedig csak még inkább fokozta, hogy egyre több olyan fotó került elő az étteremről, melyen hírességek és államfők is láthatók – például 2014-ben Barack Obama, Amerika egykori elnöke is ott étkezett Abe Sinzó japán miniszterelnökkel. Obama kijelentette, hogy ez volt élete legjobb szusija.

Habár nincs kimondva, de köztudott, hogy az étterembe kizárólag ismeretségeken és/vagy concierge-szolgáltatáson keresztül lehet asztalt foglalni. A Szukijabasi Dzsiro oldalán rövid üzenet figyelmezteti a vendégeket, hogy nehézségekbe ütközhet a vacsorafoglalás:

„Jelenleg sajnos nem tudunk foglalásokat fogadni, kedves vendégeinktől szíves elnézésüket kérjük. Mivel az éttermünk egyszerre csupán tíz ember befogadására képes, a fennálló helyzet valószínűleg nem fog a közeljövőben változni. Telefonos foglalásokat így jelenleg nem tudunk fogadni.”

Az étterem alapítója és tulajdonosa, Ono Dzsiro idén kilencvennégy éves, és még mindig az étteremben dolgozik idősebbik fiával.

A Dzsiro-étterem eltávolítása a Michelin-kalauzból csak egy volt az ételbiblia körüli drámáknak: Sebastian Bras francia séf például maga kérte a kalauz készítőit, hogy ne ajánlják az éttermét, mert az elismerés túl sok stresszel járt (nem tettek eleget a kérésének), majd a szintén francia, nanterre-i séfmester, Marc Veyrat hosszú vitázás után be is perelte a kalauzt, mivel szerinte jogtalanul elvették a háromból az egyik Michelin-csillagját egy szuflé körüli félreértés miatt. A séf állítólag ettől depressziós lett. Múlt héten pedig a szöuli Ristorante Eo séfje, Eo Jun-gvon is bejelentette, hogy perelni szándékozik a Michelint azért, mert belevette az éttermét:

„A Michelin-kalauz egy kegyetlen rendszer. A világ legkegyetlenebb megmérettetése. Arra kényszeríti a séfeket, hogy egész évben úgy dolgozzanak, hogy ez a megmérettetés majd elérkezik – de sosem tudhatják, mikor” – nyilatkozta a séf a CNN-nek.

A Szukijabasi Dzsiróhoz hasonló sorsra jutott a kevésbé híres, de a világ egyik, ha nem legjobb szusizójának tartott, eddig szintén háromcsillagos Szusi Szaitó is. Ott is elég meghökkentő a foglalási szisztéma: elvben minden hónap elsején, délután kettő és öt között vesznek fel telefonon asztalfoglalásokat, de nem igazán ismert olyan eset, amikor valakinek sikerült magánemberként lecsapnia egy asztalra az exkluzív étteremben.

Ennek ellenére maradt még egy háromcsillagos szusibár Tokióban (és további tíz étterem a városban három Michelin-csillaggal), amelyekben egyébként szintén jelentős kihívás asztalt foglalni.

Ez is érdekelhet:

marc veyrat | tokió | Michelin Guide | jiro ono | japán

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram