Ezért vesztette el mindhárom Michelin-csillagát a világ leghíresebb szusiétterme

A tokiói Michelin-kalauz 2020-as kiadásából kivették Ono Dzsiro világhírű szusizóját, amelyről film is készült (Sushiálmok) és Barack Obama is meglátogatta elnöksége alatt. Az ok nem a minőségben keresendő. A Szukijabasi Dzsiro Michelin-kategóriában a legmagasabb, háromcsillagos étterem – volt, ugyanis az idei évtől már nem ajánlja a topéttermeket listázó Michelin-kalauz tokiói kiadása.

A város legpuccosabb részén – de amúgy egy metróaluljáróban – található, eldugott étteremben körülbelül 120 ezer forintért lehet étkezni, és összesen tíz széke van, valamint elképesztő világhírneve. A Michelin-kalauzból pedig azért kerül ki, mert egy földi halandó számára szinte teljesen lehetetlen, hogy az étteremben egyen.

„Tudomásunkra jutott, hogy a Szukijabasi Dzsiro nem fogad normál asztalfoglalásokat az általában vett lakosságtól, amellyel kiesik a Michelin-kalauzból. A Michelin szabályzata értelmében ugyanis csak olyan éttermeket ajánlunk, ahol bárki étkezhet.”

– foglalja össze az okokat a Michelin szóvivője. Az étterem a világon elsőként zsebelt be három Michelin-csillagot, viszont hírhedten nehéz asztalt szerezni a szusizóba.

A népszerűségét pedig csak még inkább fokozta, hogy egyre több olyan fotó került elő az étteremről, melyen hírességek és államfők is láthatók – például 2014-ben Barack Obama, Amerika egykori elnöke is ott étkezett Abe Sinzó japán miniszterelnökkel. Obama kijelentette, hogy ez volt élete legjobb szusija.

Habár nincs kimondva, de köztudott, hogy az étterembe kizárólag ismeretségeken és/vagy concierge-szolgáltatáson keresztül lehet asztalt foglalni. A Szukijabasi Dzsiro oldalán rövid üzenet figyelmezteti a vendégeket, hogy nehézségekbe ütközhet a vacsorafoglalás:

„Jelenleg sajnos nem tudunk foglalásokat fogadni, kedves vendégeinktől szíves elnézésüket kérjük. Mivel az éttermünk egyszerre csupán tíz ember befogadására képes, a fennálló helyzet valószínűleg nem fog a közeljövőben változni. Telefonos foglalásokat így jelenleg nem tudunk fogadni.”

Az étterem alapítója és tulajdonosa, Ono Dzsiro idén kilencvennégy éves, és még mindig az étteremben dolgozik idősebbik fiával.

A Dzsiro-étterem eltávolítása a Michelin-kalauzból csak egy volt az ételbiblia körüli drámáknak: Sebastian Bras francia séf például maga kérte a kalauz készítőit, hogy ne ajánlják az éttermét, mert az elismerés túl sok stresszel járt (nem tettek eleget a kérésének), majd a szintén francia, nanterre-i séfmester, Marc Veyrat hosszú vitázás után be is perelte a kalauzt, mivel szerinte jogtalanul elvették a háromból az egyik Michelin-csillagját egy szuflé körüli félreértés miatt. A séf állítólag ettől depressziós lett. Múlt héten pedig a szöuli Ristorante Eo séfje, Eo Jun-gvon is bejelentette, hogy perelni szándékozik a Michelint azért, mert belevette az éttermét:

„A Michelin-kalauz egy kegyetlen rendszer. A világ legkegyetlenebb megmérettetése. Arra kényszeríti a séfeket, hogy egész évben úgy dolgozzanak, hogy ez a megmérettetés majd elérkezik – de sosem tudhatják, mikor” – nyilatkozta a séf a CNN-nek.

A Szukijabasi Dzsiróhoz hasonló sorsra jutott a kevésbé híres, de a világ egyik, ha nem legjobb szusizójának tartott, eddig szintén háromcsillagos Szusi Szaitó is. Ott is elég meghökkentő a foglalási szisztéma: elvben minden hónap elsején, délután kettő és öt között vesznek fel telefonon asztalfoglalásokat, de nem igazán ismert olyan eset, amikor valakinek sikerült magánemberként lecsapnia egy asztalra az exkluzív étteremben.

Ennek ellenére maradt még egy háromcsillagos szusibár Tokióban (és további tíz étterem a városban három Michelin-csillaggal), amelyekben egyébként szintén jelentős kihívás asztalt foglalni.

Ez is érdekelhet:
Ebbe az étterembe kizárólag a kiválasztottak juthatnak be

A 2017-ben megnyitott előkelő Classified kizárólag a United Airlines légitársaság meghívójával elérhető.

tokió | japán | michelin kalauz | Michelin Guide | szusi | jiro ono

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom