Close
A világ legismertebb, Marilyn Monroe-t ábrázoló képe rekordáron kelhet el

A világ legismertebb, Marilyn Monroe-t ábrázoló képe rekordáron kelhet el

A Warhol-festményért akár kétszáz millió dollárt, vagyis több mint hatvanhétmilliárd forintot adhatnak a Christie’s aukcióján.

Andy Warhol hatvanéves, Marilyn Monroe-t ábrázoló portréja a valaha volt legdrágábban eladott kortárs művészeti alkotás lehet. A festmény májusban kerül kalapács alá a Christie’s-ben és a várakozások szerint

kétszázmillió dollár körüli összegért kel majd el.

A Shot Sage Blue Marilyn című festmény szitanyomással készült Monroe 1953-as Niagara című filmjének sajtófotója alapján. A képet Warhol többször is használta munkája során egészen 1987-ben bekövetkezett haláláig.

Az alkotás Thomas és Doris Ammann svájci műkereskedők hagyatékának része volt.

Úgy tudni, mielőtt Thomas Ammann megszerezte volna a művet az 1970-es években, a New York-i kiadó és híres műgyűjtő, S. I. Newhouse tulajdona volt. Warhol az ikonikus festménynek öt változatát készítette el, melyek olyan magánkézben vannak.

A testvérpár családi galériát működtetett, melyben a modern és kortárs művészet legkiemelkedőbb alkotásai is helyet kaptak. Doris 2021-es haláláig vezette a vállalkozást; testvére csaknem három évtizeddel korábban, 1993-ban hunyt el.

A Warhol-portré eladásából befolyt teljes bevételt az Ammann alapítvány kapja.

(Forrás: RobbReport, fotó: Getty Images)

festmény | licitálás | Marilyn Monroe | Christie’s | aukció

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram