Close
Hatalmas gesztust tett a MÁV az Ukrajnából érkezők felé

Hatalmas gesztust tett a MÁV az Ukrajnából érkezők felé

Szolidaritási jeggyel utazhatnak a vonaton azok, akik a háború elől menekülnek. 

Szombat éjféltől azok az utasok, akik Ukrajnából érkeztek, díjmentes “szolidaritási jeggyel” utazhatnak tovább bármely magyarországi célállomásra. Külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség.

A szolidaritási jegy csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A helybiztosítással közlekedő vonatokon pedig elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel.

A jegy kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg.

Az ukrán oldalról a vonatok minden esetben nagyobb, jellemzően kilencven-százhúsz perces késéssel indulnak a kötelező határellenőrzés miatt, mely az utasok nagy száma miatt több időt vesz igénybe. A Záhonyból Budapest felé induló belföldi vonatokon is jelentősen megnövekedett az utasforgalom.

A vasúti forgalom folyamatos Záhony és Csap, illetve Munkács között. Záhonyból menetrend szerint naponta nyolc, Ukrajna felől pedig kilenc vonat közlekedik a kishatárforgalomban, a távolsági nemzetközi vonatok a kijevi hálókocsikat nem továbbítják.

Az ukrán határállomásról egyre nagyobb tömegek szeretnének Magyarország felé utazni, ezért a legtöbb vonat hat kocsival közlekedik, további tartalékkocsik is rendelkezésre állnak a záhonyi állomáson. Az éjszakai órákban,

szombat este hat órától vasárnap reggel nyolc óráig vasúton közel ezerötszáz fő érkezett Záhonyba.

Záhony állomáson és a budapesti fejpályaudvarokon a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei az érkezőknek ellátást biztosítanak, segítenek az ügyintézésben és a tolmácsolásban.

A záhonyi állomáson egy tizennégy kocsis szerelvényt állítottak ki a menekültek részére, vasárnap délelőtt négyszázötven fő tartózkodott rajta. A vasútállomás minden alkalmas helyiségét megnyitották a menekültek számára, mintegy hatszáz fő várakozik a területen, számuk folyamatosan változik, mert közúton és vasúton egyaránt érkeznek és indulnak tovább. A MÁV éjszakára is nyitva tartotta a várótermeket Debrecen, Mátészalka, Nyíregyháza és Vásárosnamény állomáson.

Korábban írtunk arról, hogy a mobilszolgáltatók hogyan könnyítették meg a kapcsolattartást az Ukrajnában élőkkel, itt pedig összeszedtük, hogyan segíthetünk a háború érintettjeinek.

(Forrás: facebook.com/mavcsoport, mavcsoport.hu, képek: facebook.com/mavcsoport)

máv | ukrajna | vonat | menekültek | közlekedés

FOLYTASD EZZEL

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Erre a tengerpartra vágynak most a legtöbben

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom