Close
Kikötőépülethez került a Média Építészeti Díja

Kikötőépülethez került a Média Építészeti Díja

Kikötőépületet és ökoturisztikai központot, valamint egy parányi fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek a médiazsűri.

Csurig telt a MüPa Fesztivál Színháza csütörtök este, a Média Építészeti Díja átadásán. A pályázókat két fő kategóriában (megvalósult épületek, tervek) díjazták, továbbá kiosztottak egy, a helyszínen spontán kitalált díjat is. Meglepő módon mindháromnak köze van a vízhez, ahogy az egy nappal korábbi Decode-pályázat győztesének is.

De maradjunk a MÉD-díjnál, amelynek megvalósult épület kategóriáját a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő nyerte.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő. Építész: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor (Fotó: Danyi Balázs)

A sporaarchitects-térhálózat vízszintes toronnyal ellátott kikötőépületet tervezett (“minek vertikális tornyot csinálni, ha nem lehet a legnagyobb”). A zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület.

A győztes Sporaarchitects csapata

Terv kategóriában Nagy Mercédesz Erika nyert az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központtal. „Cselekvésre késztetni, hogy tenni akarjunk a természetért” – foglalta össze az alkotó a célját, amelyet a szakmai zsűri szerint teljesít is, mert felismeri, hogy nem kell mindig új, nagyon okos megoldásokat keresni, sokszor elég visszalépni az időben.

Az Öreg-tó malma. Építész: Nagy Mercédesz Erika

Nagy új funkciót gondolt ki a már nem használt vízimalomnak, amellyel szimbolikusan visszafordított egy folyamatot, vagyis „eddig a víz volt az emberért, most az ember lesz a vízért”.

Nagy Mercédesz Erika öröme

A zsűri kiosztott egy, a helyszínen spontán alapított különdíjat is, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül.

Kőzúgó HÍD.ON. Építészek: Szilágyi Norbert, Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz, Szökő Kristóf István

Bár ez a különdíj csak jelképes, a zsűri így is hangsúlyozni kívánta: kis lépéssel is lehet óriási eredményt elérni, és sokszor a legegyszerűbb építészet teljesíti legjobban az eredeti küldetését, a közösség szolgálatát.

A közönségdíjat Krajnyák Nándor Bence kapta a Rudabányára álmodott búvárbázis tervéért.

A Búvárbázis igyekszik elbújni a tájban

Az esten a jelöltek prezentációt tartottak a műveikről, ezek után pontozott a zsűri, majd véleményt mondott a médiazsűri, aztán a szakmai zsűri, a felmerülő problémákra pedig a tervezők is reagáltak. A díjat a legrangosabb online építészeti napilap, az Építészfórum hozta létre azzal a céllal, hogy az építészetet közelebb hozza, és érthetőbbé tegye a laikusok számára is.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram