Close
Kikötőépülethez került a Média Építészeti Díja

Kikötőépülethez került a Média Építészeti Díja

Kikötőépületet és ökoturisztikai központot, valamint egy parányi fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek a médiazsűri.

Csurig telt a MüPa Fesztivál Színháza csütörtök este, a Média Építészeti Díja átadásán. A pályázókat két fő kategóriában (megvalósult épületek, tervek) díjazták, továbbá kiosztottak egy, a helyszínen spontán kitalált díjat is. Meglepő módon mindháromnak köze van a vízhez, ahogy az egy nappal korábbi Decode-pályázat győztesének is.

De maradjunk a MÉD-díjnál, amelynek megvalósult épület kategóriáját a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő nyerte.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő. Építész: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor (Fotó: Danyi Balázs)

A sporaarchitects-térhálózat vízszintes toronnyal ellátott kikötőépületet tervezett (“minek vertikális tornyot csinálni, ha nem lehet a legnagyobb”). A zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület.

A győztes Sporaarchitects csapata

Terv kategóriában Nagy Mercédesz Erika nyert az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központtal. „Cselekvésre késztetni, hogy tenni akarjunk a természetért” – foglalta össze az alkotó a célját, amelyet a szakmai zsűri szerint teljesít is, mert felismeri, hogy nem kell mindig új, nagyon okos megoldásokat keresni, sokszor elég visszalépni az időben.

Az Öreg-tó malma. Építész: Nagy Mercédesz Erika

Nagy új funkciót gondolt ki a már nem használt vízimalomnak, amellyel szimbolikusan visszafordított egy folyamatot, vagyis „eddig a víz volt az emberért, most az ember lesz a vízért”.

Nagy Mercédesz Erika öröme

A zsűri kiosztott egy, a helyszínen spontán alapított különdíjat is, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül.

Kőzúgó HÍD.ON. Építészek: Szilágyi Norbert, Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz, Szökő Kristóf István

Bár ez a különdíj csak jelképes, a zsűri így is hangsúlyozni kívánta: kis lépéssel is lehet óriási eredményt elérni, és sokszor a legegyszerűbb építészet teljesíti legjobban az eredeti küldetését, a közösség szolgálatát.

A közönségdíjat Krajnyák Nándor Bence kapta a Rudabányára álmodott búvárbázis tervéért.

A Búvárbázis igyekszik elbújni a tájban

Az esten a jelöltek prezentációt tartottak a műveikről, ezek után pontozott a zsűri, majd véleményt mondott a médiazsűri, aztán a szakmai zsűri, a felmerülő problémákra pedig a tervezők is reagáltak. A díjat a legrangosabb online építészeti napilap, az Építészfórum hozta létre azzal a céllal, hogy az építészetet közelebb hozza, és érthetőbbé tegye a laikusok számára is.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom