Close
Még leírni is igencsak borzasztó, de talán nem lehet többé a Balatonban fürdeni a következő évtizedtől

Még leírni is igencsak borzasztó, de talán nem lehet többé a Balatonban fürdeni a következő évtizedtől

A Balaton vize tizenöt éven belül fürdésre alkalmatlanná válhat, 2050-re pedig kiszáradhat. Mindezt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa, Tóth Viktor mondta el egy interjúban.

A kutató többek között arról beszélt, hogy a Balaton ellenne magában, amennyiben az ember nem avatkozna bele folyton az „életébe”.

„A túlstabilizált szint mögött gazdasági és turisztikai érdekek állhatnak, biológiailag nem indokolt mindez.

A változó vízszintnek ugyanis biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei is akadnak, ezeknek pedig kizárólag csak a pénzügyi szempontok mondanak ellent.”

Ugyanakkor a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben is azon a véleményen vannak, hogy a vízpótlás lehetőségét meg kell teremteni a száraz időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében egyszerűen nincs elég csapadék. A tihanyi székhelyű kutatóintézet munkatársai a Balaton védelmével foglalkoznak, de hogy az általuk javasolt tanácsokat végül megfogadják, az nagy talány. Nem olyan régen például a vízszintszabályozással kapcsolatban a vízügyi szakemberek nem fogadták el az észrevételeiket.

Egyes előrejelzések szerint 2200-ra a tó kiszáradhat. Tóth Viktor ilyen nagy távlatra nem szeretne jósolni, ugyanakkor úgy véli, hogy mindez már 2050-re bekövetkezhet, és

már 2035-re is fürdésre alkalmatlanná válhat a Balaton vize.

„Ez egy nagyon rossz forgatókönyv” – hangsúlyozta a kutató, aki szerint annál nagyobb lesz a baj, és annál hamarabb jön el, minél tovább halasztják az észszerű, tudományos megalapozottságú, és nem gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Sokszínű Vidék, Sonline)

| balaton | kiszáradás

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram