Megint hoppon maradtak a Boeing űrturistái

Kilenc éve csúszik a tervezett űrturista program, de talán már közel a megoldás.

Mindössze két órával a kilövés előtt elhalasztották a Boeing első legénységi űrrepülését – közölte a NASA. Butch Wilmore és Suni Williams asztronauták már a Boeing Starliner fedélzetén várták a startot, amikor az Atlas V rakéta nyomásszabályzó szelepének lehetséges hibája miatt a procedúra leállításáról döntöttek.

A fedélzeti mérnökök észrevették, hogy a szelep a kilövés előtt gyorsan nyílt és záródott, ezért  megszakították a visszaszámlálást.

A hordozórakétán ülő Starlinerrel ugyanakkor nem volt műszaki probléma. Jelenleg tehát azt vizsgálják, hogy mennyi energiát használt fel a szelep, illetve kell-e cserélni. Ha igen, az pár nap alatt megoldható, és a jelen álláspont szerint legkorábban pénteken ismét meg lehet próbálni a kilövést.

A tervek szerint az űrhajó a floridai Cape Canaveralról vinne utasokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Hosszú krónika

Lehetséges, hogy a két asztronauta napokon belül eljut az ISS-re, ugyanakkor a projekt már többéves késésben van az űrhajó fejlesztésénél adódó problémák miatt.

A Starliner csapata a tervezett kilövés előtt – Fotó: NASA/X

A Boeing még 2010-ben jelentette be, hogy beszáll az űrturizmusba. Az akkori tervek szerint 2015-ben már indult volna az első küldetés, hét űrturistával a fedélzeten. 2019-ben egy szoftverhiba miatt nem sikerült a tesztrepülés, majd a 2022-es próba sikerült ugyan, de aggályok merültek fel egyes hajtóművek teljesítményével, és az űrhajó hűtőrendszerével kapcsolatban.

Eddig tehát kilenc év telt el az eredetileg megfogalmazott cél elérése nélkül – talán ebből is látszik, hogy az űrbe komplett szállodákat álmodni mennyire reális elképzelés. Másfelől az teljesen érthető, hogy a NASA és a Boeing számára a biztonság a legfontosabb szempont, különösen, ha egy nap tényleg civileket visznek majd az űrbe.

Ha összejön az utazás, a Boeing lesz a második olyan magáncég az Elon Musk-féle SpaceX után, amelyik képes személyzetet szállítani az ISS-re és vissza.

(Forrás: BBC, NASA, fotó: NASA)

 

turizmus | nasa | nemzetközi űrállomás | boeing | űrturizmus

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom