Close
A koronavírusnak köszönhetjük, hogy ez a bisztró berobbanhatott a fővárosba

A koronavírusnak köszönhetjük, hogy ez a bisztró berobbanhatott a fővárosba

November közepén, pontosan a vendéglátóegységeket bejelentő korlátozó intézkedésekkel egyidőben nyitott meg a Széll Kálmán téren Budapest új, elképesztően modern, tajvani bisztróételeket kínáló étterme. A 101Bistro már indulása pillanatában kihívásokkal találta szemben magát, de a helyzet adta előnyöket kihasználva így is átütő erővel robbant be a budapesti gasztronómiai életbe.

A Távol-Kelet színe-java

“A 101 gondolata Sanghajban született meg, akkor, amikor három évig kint éltem 2017 és 2019 között. Az egyik étteremben egy ötven feletti tajvani úr volt, aki korábban tizenöt éven át a seregben főzött” – meséli Boyin Lu, a bisztró megálmodója. Ebben a kicsi, mindösszesen hat négyzetméteres étteremben csak egy asztal volt, de annyira hangulatos volt, és az étel, valamint az ital is annyira jó volt, hogy törzshelyévé vált.

“Szinte minden héten ott voltam, iszogattunk és beszélgettünk. Ott döbbentem rá arra, hogy a tajvani konyha – ami egy kínai-japán fúziós vonal – mennyire hiányzik Budapesten, és az ázsiai bárkultúra szintén nagyon ismeretlen. Ekkor jött a gondolat, hogy ha egyszer visszatérek Budapestre, nyitok egy hasonló helyet” – mondja.

Ha egész röviden kellene összefoglalni a 101Bistro esszenciáját, azt mondhatjuk, hogy tulajdonképpen egy modern, tajvani dining bar, ahol megjelenik mindaz, amit a modern távol-keleti bisztrókultúra jelent.

A koronavírus miatt a hely nem tudott az eredeti kínálattal elindulni. Jelenleg – ahogy fogalmaznak – 101Expressként üzemelnek, vagyis a különböző bisztrókülönlegességeket és koktélokat lecserélték, hogy megfizethetőbb, illetve könnyebben szállítható bento boxokat és tésztaleveseket készíthessenek. Ha azonban nincs a pandémia, könnyen lehet, hogy az étterem sem jön létre.

Itthon maradtak és bisztrót nyitottak

“Mi, tulajdonosok, mind a hárman úgy gondoljuk, hogy a Covid–19 nagy szerepet játszott abban, hogy megszületett a 101Bistro, hiszen mindannyian a vírus miatt maradtunk Budapesten” – meséli Boyin Lu.

Megtudjuk, hogy Muha Máté New Yorkban üzemeltetett egy szabadulószobát, amelyet a pandémia miatt kénytelen volt bezárni, és vissza kellett jönnie Budapestre. Keve Márton szakács pedig most Londonban főzne, ha nem jön a vírus.

“Ráadásul az üzlethelyiséget is kivették előlünk, és csak a Covid miatt léptek vissza az új bérlők. Szóval nekünk ez tényleg pandémia-sikersztori” – teszi hozzá nevetve a tulajdonos, aki nem tagadja, ennek ellenére hidegzuhanyként érte a hír őket november közepén, hogy az éttermek a járvány megfékezése miatt bezárnak, és csak elvitelre, illetve házhoz szállítással működhetnek.

A második hullám lockdownja pont arra a hétre esett, amikor megnyitottak volna; bár fel voltak készülve arra, hogy a forgalmuk alacsonyabb lesz, de az a rémálmaikban sem jelent meg, hogy meg sem nyithatják a helyiséget.

Átalakulásokat hoz majd a post-pandémia

“Rögtönöznünk kellett és gyorsan reagálni, ezért tulajdonképpen az ebédmenünket fejlesztettük tovább, hogy összeálljon a jelenlegi elviteles és házhoz szállításos kínálat, ami a gyors, könnyen kivihető, újra melegíthető kategóriába tartozik” – magyarázza Boyin Lu, aki hangsúlyozza azt is, hogy a fogások alapanyagai egészséges, magas minőségű zöldségek és húsok, amelyek gyors, egyszerű eljárással készülnek.

Azt tervezik, ha végre eredeti formájukban is megnyithatnak, a jelenlegi kínálat megmarad, mint egyfajta ebédmenü, de vacsorára teljesen átalakul és bisztró jelleget kap a felhozatal. A fogások között sok különlegesség szerepel majd, például autentikus tajvani seafoodok, baók, hotpotok, amelyeket igényes koktélokkal és minőségi alkoholos italokkal egészítenek majd ki.

Ez is érdekelhet:

megnyitott | koronavírus | 101 bistro | ázsiai | étterem

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram