Close
Csodájára járnak a párizsiak a szokatlan látványt nyújtó világhírű emlékművüknek

Csodájára járnak a párizsiak a szokatlan látványt nyújtó világhírű emlékművüknek

Mint ahogyan mi is megírtuk, a napokban teljesült Christo álma: tervei alapján elkészült a párizsi Diadalív becsomagolása. Azóta pedig meg is nyílt az installáció a nagyközönség előtt.

A tavaly elhunyt bolgár származású művész hatvanéves terve vált valóra a Diadalív becsomagolásával.

Christo és francia felesége, Jeanne-Claude – aki 2009-ben hunyt el –, 1962-ben kezdett el dolgozni a részleteken. A művész annak idején egy fotómontázst is készített arról, hogyan képzeli a megvalósítást, de mivel úgy gondolta, sohasem adnának rá engedélyt, lemondott róla. Az engedély végül megérkezett.

A júliusban kezdődött munkálatokhoz 25 ezer négyzetméter újrahasznosított anyagot használt a kilencvenöt főből álló csapat. Vladimir Javacsev, a művész unokaöccse, aki a munkálatokat felügyelte, elmondta: nagyon figyeltek arra, hogy mindent Christo elképzelései szerint csináljanak.

A 14 millió eurós (4,8 milliárd forintos) projektet teljes egészében Christo előkészítő tanulmányai – rajzok és modellek – eladásából fedezték. A művész halála előtt elmondta, hogy tizennyolc hónapot töltött a projekt részletes terveinek kidolgozásával.

A becsomagolt Diadalív hivatalos megnyitóját szeptember 18-án tartották, október 3-án kezdik meg a mű elbontását.

A projekt részeként az emlékművet körülvevő Place Charles de Gaulle úti csomópontot ideiglenesen megkapták a gyalogosok, hogy az érdeklődők szabadon láthassák és megérinthessék az installációt. A látogatók mindezt a Diadalív teraszáról is megtehetik, ami a belső terek mellett szintén nyitva van.

Az emlékmű egyébként újabb változás előtt áll, ami a Champs-Élysées gyalogosbarát közterületté történő átalakításának részeként valósul majd meg. Ennek során zöldövezeteket alakítanak ki a Diadalív körül és az ikonikus sugárút mentén.

Christo Hriszto Javacsev néven született Bulgáriában. Tanulmányait 1952 és 1956 között a szófiai Képzőművészeti Főiskolán, majd a bécsi és a prágai Képzőművészeti Akadémián végezte. 1958-ban Párizsba, majd 1964-ben New Yorkba költözött. 1973-ban megkapta az amerikai állampolgárságot. Az 1960-as évek pop-art irányzatával rokon concept-art egyik első képviselője.

Christo 1958-ban kisebb-nagyobb tárgyak becsomagolásával kezdte, 1961-től foglalkozott középületek, tájelemek becsomagolásával. Legismertebb ezek közül a párizsi Pont Neuf híd (1985), a chicagói Modern Művészeti Múzeum (1969) és a berlini Reichstag épületének (1995) becsomagolása. Az Egyesült Arab Emírségekben hordókból épített piramist (masztaba) 2007-ben, 2018-ban pedig újabb masztabát épített a londoni Hyde Parkban lévő Serpentine-tavon.

Az ötven méter magas építményt Bonaparte Napóleon francia uralkodó rendelte meg az 1806-os austerlitzi csatában aratott győzelme után. A Jean Chalgrin francia építész által tervezett Diadalív építése Bonaparte bukását követően leállt, végül 1836-ban fejeződött be.

Párizs vezeti a leginkább túlértékelt nagyvárosok listáját – derül ki a poggyászkirály Radical Storage legújabb tanulmányából. Stockholm az a város, melyben a legpozitívabban csalódtak a látogatók, Fokvárost tartják a legszebbnek, a legkiemelkedőbb látnivalók pedig Londonban találhatók.

(Forrás: MTI, Dezeen, fotók: Dezeen, Christo and Jeanne-Claude Foundation, Benjamin Loyseau és Wolfgang Volz)

nagy sztori | diadalív | becsomagolták | megnyitott | christo

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom