A fenntarthatóságot hirdeti Budapest legújabb, szezonalitásra hangolt étterme, ahol kizárólag hazai termelők alapanyait használják fel az ételekhez, vagyis ha a Tatiban eszünk, akkor őket támogatjuk.
A Dohány utcáról eddig a legkevésbé sem jutott eszünkbe a vidék romantikája, a földek adta kincsek frissessége, a termelők munkája. 2022 novemberében viszont, a Tati érkezésével, a város ezen nyüzsgő része lassul le egy kicsit és tér vissza az alapokhoz.
A háztáji csirkéből készülő paprikáshoz, amelyet a ropogós fejessaláta koronáz meg vagy éppen a rengeteg roppanós zöldségből készülő főételekhez, amik a kortárs konyhaművészet kreatív vívmányai.
A Tati farm-to-table (a gazdaságból egyenesen, a legrövidebb ellátási láncon keresztül az étterembe érkező alapanyagok felhasználása) koncepcióra épít. Ez egyrészt visszatekint a régi idők sokkal fenntarthatóbb munkaszervezésére, másrészt követi a világ gasztrotrendjeit, Koppenhágától Oszakáig.
Az erzsébetvárosi hely nagyot vállal: kizárólag magyar termelők áruival dolgozik, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről vagy éppen húsról.
Ez az üzletpolitika a fine dining szektorban jellemző, de a Tati most az elérhetőbb, közérthetőbb színtérre hozza el, büszkén vállalva az összes nehézséget.
Társtulajdonosa az a Poisson-Angeli Barbara, akinek a nevéhez fűződik a belváros legnagyobb négyévszakos trópusi oázisa, a Twentysix és a 2019-ben debütáló Plant a Tree Cocktail, amivel már közel tízezer névre szóló facsemetét ültettek az országban. Barbara fenntarthatósági, a bolygó érdekeit előtérbe helyező törekvései az elvetett magtól a levesét boldogan kanalazó vendégig tartanak. Sőt, talán tovább is, hiszen maga a szemléletformálás, a párbeszéd is fontos.
Nélkülözhetetlen tanácsadójuk és egyik fő beszállítójuk Horváth Boldizsár, (Farm2Fork), aki nagyban hozzájárul a hazai élelmiszer-ellátási lánc lerövidítéséhez termelő és felhasználó között.
A Tati hosszútávú célja egyébként az, hogy az alapanyagok száz százalékban a saját farmjukról érkezzenek, ami már épül, szépül, formálódik a fővároshoz közeli Biatorbágyon.
A Tati gondolatvilágát tükröző széleskörű menü Gáspár Attila alkotása, aki tizennyolc év külföldön töltött időszak után érkezett vissza a magyar gasztronómiába. Az ő Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatai tükröződnek a tányérokon megjelenő fogások kreatív tartalmában és különleges megjelenésében.
Kooperációjuknak köszönhetően szezonnaptár szerint tudják összeállítani az aktuális menüket, amelyek lépést tartanak a termőföld, a természet változásával. Az induló étlap például egészen decemberig fenntarthatóan működhet.
– Sokat ültünk az étlapon, amíg megálmodtuk a végleges verziót. Szeretnénk több textúrában is megmutatni azokat a zöldségeket, amiket annak idején a szüleink készítettek – gondolok itt például a gombára: konfitált ördögszekér gombát, savanyított barna és fehér csiperkét vagy frissen pirított laskagombát is teszünk a tányérokra. A hazai termelőkre építő vendéglátáshoz korábban az általam a mai napig imádott Norvégiában kerültem igazán közel; ott lehetőségem nyílt hasonló koncepcióban részt venni egészen az alapoktól indulva. A Tati menüjéhez főként ezek a norvégiai benyomások adták az ihletet – mondta a Roadsternek Gáspár Attila, aki pályafutása során először dolgozik főszakácsként Magyarországon.
A tudatos étlapszerkesztés jegyében a Tati valamivel zöldséghangsúlyosabb, mint egy átlagos menü, de a háztáji csirke, az etikus forrásból származó marhahús, a magyar édesvízi hal is megjelenik.
Így a kezdő novemberi-decemberi menün kiemelt szerepet kap a csirkepaprikás háztáji csirkecombból, vajas galuskával, tejföllel és ecetes fejessalátával.
A tejfölös burgonyafőzelékre tárkony-pesztó és omlós bárány csevap kerül, a kifejezetten zöldséges szezonális főételek közül a konfitált ördögszekér és pirított laskagomba, savanyított csiperke triója és a sóban sült vörös és sárga cékla is kedvencek lehetnek. Előremutató kezdeményezés, hogy négy főre tervezett, kifejezetten családi ajánlatokat is bevezet a Tati, ésszerű árazással. Levesek, húsos és húsmentes főételekből kreált tálak, desszertek is rendelhetők ebben a formában.
Italfronton az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány, de természetesen a Plant a Tree Cocktail is elérhető (a megszokott matcha helyett Tatira hangolt búzafűvel), további természetközelibb koktélokkal egyetemben. Frissen préselt répalé, céklalé is megjelenhet egy Tati signature italban.
Az arculattervezés a Socially csapatának köszönhető és ezen a téren is fontos volt az adott körülményekhez történő értéktöbblet hozzáadása. Egy hajdani bisztrót hangoltak a Tati filozófiájára. De, hogy mit keres egy ló a pultban és miért Tati a fenntartható működést legfontosabb céljául kitűző farm-to-table étterem neve, az derüljön ki egy látogatás alkalmával!
farm to table | budapest | dohány utca | hazai | kistermelők | bisztró
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!