Mennyi RAM és belső memória kell a laptopomba?

Sokaknak ismerős lehet a RAM és a belső memória fogalma is, de valóban tudod, hogy melyik mit jelent és melyikből mennyire van szükséged a laptopodba? A legjobb helyen vagy, ha laptop vásárlás előtt állsz, és szeretnéd tudni, hogy a hardverspecifikációk közül ez a két memóriatípus mit is jelent, és mekkorát válassz közülük.

Mi is az a RAM?

A véletlen hozzáférésű memóriát sajnos gyakran keverik a tárolásra alkalmas memóriával, miközben ez utóbbit a merevlemez-meghajtó vagy egyéb statikus memória végzi SSD vagy HDD formájában.

A RAM egy ideiglenes tároló a fájlok és alkalmazások számára. Azért van szükségünk rá, mert hatalmas különbség van a tárolóegységek és a processzor sebessége között, ami ezzel hidalható át, így gyorsabban lehet feldolgozni az adatokat. Számos típust és eltérő sebességű változatot találhatsz, elég, ha megnézed a PC Aréna RAM kínálatát.

Miért olyan fontos a RAM?

Ezzel tudjuk áthidalni a háttértár és a processzor közötti sebességkülönbséget. Ezért létfontosságú a rendszer sebességét illetően, mely nagy kihatással van a felhasználói élményre.

A jelentősége még nagyobb, ha nem egy gyors SSD van a laptopban, hanem egy HDD, mely sokkal lassabb. A RAM biztosít egy tranzitterületet a számítógép által feldolgozott adatoknak úton a háttértároló és a processzor között. Ha javítani szeretnéd a laptopod teljesítményét, nem kérdés, hogy az első lépések egyike az kell legyen, hogy növeled a RAM mennyiségét. Enélkül hiába van gyors processzor a gépedben, azt nem tudod kihasználni.

Mennyi RAM-ra van szükség?

Napjainkban alapvetően négyféle konfigurációban tudsz laptopot vásárolni a RAM méretét tekintve:

  • 4 GB: A legtöbb olcsó termék ennyivel vásárolható meg. Futni fog rajta az operációs rendszer, és az alapvető programok is, de nagy csodát ne várj tőle, ez nagyon alap.
  • 8 GB: Sokféle laptopban található ennyi RAM, általában egy jó gép esetén ma már ez a szabvány. Ezzel már sok különböző szoftvert tudsz futtatni.
  • 16 GB: Ennyivel büszkélkedhet a legtöbb gamer laptop. Ez már sok játékhoz is elég.
  • 32 GB (vagy még ennél is több): Csak a legújabb generációs laptopokban van ennyi. Ez már valóban mindenre elég, legyen az játék, képszerkesztés, videóvágás, bármi.

Mennyi belső memória kell egy laptopba?

A merevlemezeknek két típusa van: egyrészt ott van a hagyományos, régebbi, lassúbb és sérülékenyebb HDD, másrészt az újabb, gyorsabb és sokkal kevésbé sérülékeny SSD.

A HDD-k sokáig olcsóbbak voltak, bár mára már hasonló árkategóriát képez a két típus. Nagyobb tárolókapacitással rendelkeztek, ez mellettük szólt. Ezzel szemben az SSD-k hatalmas előnye, hogy gyorsabbak és kevésbé sérülékenyek. Szóval még akkor is megéri ez utóbbi típust választani, ha többe kerül.

Korábban sokkal fontosabb volt a nagy méret, ma viszont már a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően akár egy 256 GB-os is bőven elég. Kivéve, ha képekkel, videókkal foglalkozol, mert azoknak kell a nagy lokális hely!

A belső memória méretét mindig a saját igényeidhez igazítsd, ahogy a RAM mennyiségét is.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Az adatbiztonság őrzői: az iratmegsemmisítők

3 hasznos funkció, amely kényelmesebbé teszi egy ERP rendszer használatát

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kávézót nyitnál? Vagy épp vendégházat? - formabontó képzésekkel vár a Laba és a Skvot
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom