Ez történik, amikor a masszív feketeség eleganciát szül egy hangárban

Azt gondolnánk, egy tipikus dél-európai városban nincs helye ridegségnek, és mindenhol életigenlő színekkel és formákkal dolgoznak. Nos, nem mindenhol. 

Az általunk is kedvelt Valenciában majdnem minden megvan, ami a szomszédos turistamágnesben, de Barcelonához képest valamivel emberibb léptékben. A híresen laza mediterrán életfelfogásba Valencia szinte minden sarkában bele lehet botlani, legyen az az óváros történelmi kis utcájában megbújó kávézó, naplementekor festői panorámával hívogató tengerparti étterem, vagy klasszikus, nyüzsgő helyi piac.

A kötelező sziesztát leszámítva folyton zsizsegő Eixample negyedben utóbbi nem csak a nevében ihlette meg a Merkatót,

ami az éttermen kívül afféle újragondolt gasztropiacként pékséget és tipikus spanyol finomságokkal szolgáló delit is magában foglal.

Joggal hihetnénk, hogy egy barcelonai dizájnstúdió biztosan könnyedén eljátszik a színekkel, ha rábízzák egy ilyen hely enteriőrjét, de a helyzet az, hogy a Francesc Rifé iroda kizárólag sötét tónusú árnyalatokkal dolgozott a falakat és a berendezést illetően.

A fekete azonban nem csupán a komorság, hanem az elegancia színe is.

Ez a korábban hangárként használt épület pedig végtelenül méltóságteljes és letisztult lett, az indusztriál hatás pedig csak tovább fokozza a különös atmoszféráját.

Egyszerűségre és az őszinteségre törekedtek a tervezők, szándékosan túlméretezett lámpákat és sötétzöld kárpittal bevont székeket használtak, valamint igyekeztek meghagyni a hely ipari jellegét.

Egy hatalmas, fekete bejárati ajtón juthatunk be, ami kicsit előrevetíti, milyen hangulatra számíthatunk. Odabent virágládákba ültetett fák díszítik a fő étkezőrészt, a természetes fényt pedig a tetőablakok engedik át. A konyhát fekete terrakotta csempékből felhúzott fal rejti el a kíváncsi szemek elöl, de egy kis rést azért sejtelmesen meghagytak, hogy be tudjunk lesni a kulisszák mögé.

A Merkatónak saját vinotékája is van, de ennél sokkal izgalmasabb a könyvespolc mögé rejtett sötét szobája, ahol a vendégek titkos kóstolókon ismerkedhetnek a séf ízvilágával.

(Fotók: Dezeen)

gasztropiac | spanyolország | indusztriál | sötét | étterem | elegáns

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom