Close
Mesterséges intelligencia alkotta újra Picasso titkos festményét

Mesterséges intelligencia alkotta újra Picasso titkos festményét

A londoni startup, az Oxia Palus egy szoftveres megoldással fedte fel az ikonikus művész ecsetvonásait.

Közel fél évszázad telt el halála óta, de Pablo Picasso még tartogat számunkra meglepetéseket. Nem mai hír, hogy egy aktképet találtak A vak ember élete című 1903-as olajfestménye alatt, hiszen 2010-ben egy röntgen-fluoreszcens (XRF) vizsgálat már bebizonyította létezését, most azonban az AI technológiának köszönhetően azt is pontosan tudhatjuk, hogy az eredeti alkotás miként nézhetett volna ki.

A festmény újrateremtése érdekében az Oxia Palus először XRF képalkotó és képfeldolgozó szoftvert használt, ezután a mesterséges intelligenciát vetették be a festmény kitöltéséhez, hogy az tökéletesen utánozza a Picasso munkásságára jellemző ecsetvonásokat. Miután elkészült, 3D segítségével vászonra nyomtatták, hogy igazi olajfestményt kapjanak.

Úgy tudni, az aktkép Picasso kék korszakában készült 1901 és 1904 között. Mivel ebben az időszakban anyagi nehézségekkel küzdött, feltehetőleg úgy döntött az akkor még kezdő művész, hogy az eredeti festményt átalakítja, és egy új művet készít rá.

Most, hogy a mesterséges intelligencia felfedte minden titkát, elérhetővé válik a nagyközönség számára is.

Az újraalkotott festményt a Deeep Al Art Fair kiállításon lehet megcsodálni Londonban.

Az egyedülálló Picasso-élményért azonban Párizsba is ellátogathatunk, hiszen ott egy művészettörténész idegenvezető segítségével ismerhetjük meg, milyennek látta a festő a francia fővárost, miközben abban a szállodában hajthatjuk álomra a fejünket, ahol az esküvőjét követően a művész is megpihent.

(Forrás: RobbReport, fotók: Oxia Palus)

FOLYTASD EZZEL
3 milliárd fa ültetésével küzdene az éghajlatváltozás ellen ez az ország
Brutális áron kelt el Einstein kézirata az általános relativitáselméletről
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom