Mesterséges intelligencia alkotta újra Picasso titkos festményét

A londoni startup, az Oxia Palus egy szoftveres megoldással fedte fel az ikonikus művész ecsetvonásait.

Közel fél évszázad telt el halála óta, de Pablo Picasso még tartogat számunkra meglepetéseket. Nem mai hír, hogy egy aktképet találtak A vak ember élete című 1903-as olajfestménye alatt, hiszen 2010-ben egy röntgen-fluoreszcens (XRF) vizsgálat már bebizonyította létezését, most azonban az AI technológiának köszönhetően azt is pontosan tudhatjuk, hogy az eredeti alkotás miként nézhetett volna ki.

A festmény újrateremtése érdekében az Oxia Palus először XRF képalkotó és képfeldolgozó szoftvert használt, ezután a mesterséges intelligenciát vetették be a festmény kitöltéséhez, hogy az tökéletesen utánozza a Picasso munkásságára jellemző ecsetvonásokat. Miután elkészült, 3D segítségével vászonra nyomtatták, hogy igazi olajfestményt kapjanak.

Úgy tudni, az aktkép Picasso kék korszakában készült 1901 és 1904 között. Mivel ebben az időszakban anyagi nehézségekkel küzdött, feltehetőleg úgy döntött az akkor még kezdő művész, hogy az eredeti festményt átalakítja, és egy új művet készít rá.

Most, hogy a mesterséges intelligencia felfedte minden titkát, elérhetővé válik a nagyközönség számára is.

Az újraalkotott festményt a Deeep Al Art Fair kiállításon lehet megcsodálni Londonban.

Az egyedülálló Picasso-élményért azonban Párizsba is ellátogathatunk, hiszen ott egy művészettörténész idegenvezető segítségével ismerhetjük meg, milyennek látta a festő a francia fővárost, miközben abban a szállodában hajthatjuk álomra a fejünket, ahol az esküvőjét követően a művész is megpihent.

(Forrás: RobbReport, fotók: Oxia Palus)

festmény | mesterséges intelligencia | olajfestmény | picasso | ai

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom