Close
Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

A turizmusban döntő fontosságúak a hiteles online vélemények, gondoljunk csak – és most egy kicsit száraz marketing-ismertetőt kikölcsönözve – “a vásárlói döntések alakítására és a márka iránti bizalom kiépítésére”. Akadnak viszont ezzel kapcsolatos komoly veszélyforrások is.

A mesterséges intelligenciára (AI) épülő technológia térhódítása számos iparágat képes felforgatni, a hamis értékelések növekedése már aggodalomra ad okot.

Az általa generált hamis ajánlások vagy kritikák azért veszélyesek, mert rendkívül meggyőzőnek tűnnek, és nehéz megkülönböztetni őket a valódiaktól.

Az AI-algoritmusok elemezni tudják az igazi értékeléseket, majd hasonló, hitelesnek tűnő, ám hamis visszajelzéseket generálni. Ezek a hamis értékelések pedig könnyedén befolyásolhatják a vásárlók véleményét és döntéshozatalát, illetve olyan elhatározásra késztethetik őket, ami nem feltétlenül felel meg az elvárásaiknak. Ez pedig nemcsak a vállalkozás hírnevének árt, hanem az online értékelésekbe vetett bizalmat is aláássa.

Az AI által generált hamis minősítések továbbá jelentősen befolyásolhatják egy vállalkozás rangsorolását és láthatóságát az értékelő platformokon. Például egy rengeteg pozitív, de valójában hamis értékeléssel rendelkező vállalkozás magasabb besorolást kaphat, ami előkelőbb helyre tolhatja a keresési eredményekben. Ennek következményeként pedig a valódi iparági szereplők hátrébb szorulnak, és  nehezebben találhatnak rá az ügyfelek.

Mit lehet ez ellen tenni?

Az egyik megoldás a kifinomult, mesterséges intelligencia alapú technológiák bevetése, melyek képesek felismerni és megjelölni a hamis értékeléseket, miközben biztosítják, hogy csak a valódiak jelenjenek meg.

Furán hangzik, de így az AI harcolna az AI ellen.

És miután a számítógépek elvégezték a munka dandárját, szükség lenne még pluszban az emberi közbeavatkozásra is, ahogyan az a közösségi médiahálózatokban tapasztalható, gondolunk itt a moderálásra, a címkézésre, vagy a kategorizálásra.

Egy másik megoldás szerint szigorúbb ellenőrzési folyamaton esnének át a vélemények. Az értékelő platformok megkövetelhetnék a felhasználóktól, hogy fényképekkel vagy videókkal bizonyítsák korábbi online tevékenyégüket, ami eléggé megnehezítené a hamis értékelések publikálását és növelné a folyamat átláthatóságát és hitelességét. Persze ez kissé körülményes verziónak tűnik és kevésbé vonzóvá teszi a kommentelést.

Összefoglalva tehát, a mesterséges intelligencia által generált hamis értékelések jelentős veszélyt jelentenek az ágazatra nézve, de ez a veszély csökkenthető a vélemények hitelességének biztosításával.

A Tripadvisor több mint 4100 éttermet listáz a kanadai Montrealban. Egészen a közelmúltig a Le Nouveau Duluth nevű hely számított közülük a legjobbnak. Az étterem – amely “kanadai” és “delikáteszként” írta le a konyháját –, nyolcvanöt ötcsillagos értékelést kapott, pedig nincs honlapja, a Tripadvisor-oldalán csupán négy furcsa fotó látható róla, és semmilyen valós információ sem érhető el az étlapról, a személyzetről vagy a helyszínről.

(Forrás: Traveldailynews, fotók: Unsplash)
veszély | hamis | vélemények | ai | mesterséges intelligencia

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom