A mexikói táj minden szépségét beengedi ez a családi ház

A négy részre osztott ház állandó vándorlásra kényszeríti a lakóit, az autók a fák árnyékában hűsölnek, és Mexikó történelme sok helyen visszaköszön.

Bár a mexikói HW Studio építészei a Kelet és a Nyugat filozófiájának és művészetének megidézését tűzték ki célul, esetünkben ez becsapós: az Enso II nevű házuk vérbeli helyi produktum. A helyszín, Guanajuato elég kies, de ez is becsapós, mert Mexikó központi tagállamában található, és ez nem csak földrajzi értelemben igaz.

Kevés helyen olyan erős a mexikói identitás, mint Guanajuatóban: noha spanyol hódítók alapították – főleg mert a környék hegyei tele vannak ezüsttel – később innen indult ki a spanyolok elleni függetlenségi háború. Tradicionális használati tárgyak és legendák utalnak a helyi kultúrára, például a spanyolok elleni felkelés egyik kulcsfigurája, Pípila alakja, aki a hátán vitt egy jókora lapos követ, hogy megvédje magát a spanyolok fegyvereitől – így közelítette meg a Alhóndiga de Granaditas gabonaraktárat, ahová a hódítók elbarikádozták magukat.

Bár a raktárnak magas kőfalai vannak, a bejárata viszont fából készült, amit Pípila felgyújtott, majd a jókora túlerőben lévő őslakosok az összes bent lévő spanyollal végeztek.

Szóval a kő itt sok mindenre utal, de nem utolsó sorban alapvető építőanyag, amihez megvannak a hozzáértő munkások is. Másfelől a környék nedves kontinentális éghajlatánál is jól használható a kő építkezésre (a tagállam három különböző éghajlatra oszlik). A lényeg, hogy Mexikó történelmi részén, de kietlen vidéki tájban áll az idén épített Casa Enso II.

A ház maga is hosszan elnyúlik, ahogy a háttérben lévő laposkás hegyek is. Az alaprajz fő szervezőelve pedig egy kereszt, ami négy részre osztja az épületet.

Mind a négy rész más funkciót kapott. A jobb alsó negyed fogadja a lakókat érkezéskor, és kapcsolódik egy őshonos növényekkel teli kerthez, ami otthonossá teszi a lakrészt. A második negyedben parkolnak az autók, ide olyan fákat kerestek, amelyek az árnyékukkal megvédik az autókat az erős naptól.

A bejáratot egy hosszú, enyhén ívelt kőfal védi, ami megakadályozza a belátást, és kiemeli idomul a háttérben lévő hegyhez.

A harmadik negyedben egy önálló kisház van, egyetlen térbe került a fürdő, az öltöző és egy kiszolgáló terület, és ez elkülönül a közösségi terektől. Végül a negyedik negyed az iroda, az épület egyetlen, függőlegesen kiemelkedő eleme. Ez nemcsak kontrasztot alkot a ház többi részével, de megidézi a közeli híres Santa Brígida bánya épületét is.

A terek felosztásával az épület egy állandó zarándoklatot kényszerít ki, és kapcsolatot teremt a földdel, a környező hegyekkel, a tervezői szándék szerint egy ősi kolostorhoz hasonlóan keretezi a tájat, ugyanakkor a természetes részévé válik.

Enso II
Helyszín: San Miguel de Allende, Guanajuato, Mexikó
Építészet: HW Studio (vezető tervező: Rogelio Vallejo Bores, tervezők: Oscar Didier Ascencio Castro, Nik Zaret, Cervantes Ordaz)
Átadás éve: 2023
Alapterület: 195 m²
Megrendelők: Cem Turgu és Adriana Alegria
Költségvetés: 300 000 dollár
Fotók: Cesar Bejar
Videó: Montse Roma

építészet | mexikó | családi ház | hw studio | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom