Close
Kiderült, mi kell az igazi boldogsághoz

Kiderült, mi kell az igazi boldogsághoz

Ha valaki megkérdezné, mit szeretnénk jobban egy vonatúton: egyedül utazni vagy beszélgetést kezdeményezni a mellettünk ülő idegennel, sokan úgy döntenének, hogy hátradőlnek, felveszik a fejhallgatójukat és zenét hallgatnak. Számukra ijesztő a gondolat, hogy egy ismeretlennel kell beszélgetniük, holott egy friss kutatás rámutat arra, hogy azok, akik párbeszédbe elegyednek, kellemesebbnek értékelték az utazást.

A Chicagói Egyetem friss tanulmányát Robert Waldinger és Marc Schulz jegyzi. Az egész kutatás egy 1938-ban kezdődő, 724 harvardi diák és több száz alacsony jövedelemmel rendelkező bostoni fiú életén alapuló nagyszabású vizsgálathoz kapcsolódik, amelynek központi kérdése az volt:

mi teszi boldoggá az embereket?

A világ eddigi leghosszabb ideig tartó boldogságtudományi vizsgálatában összesen kétezren vettek részt. A kutatók ötévente összegyűjtötték a résztvevők egészségügyi feljegyzéseit, közben DNS-teszteket végeztek, és kétévente kérdőíveket kellett kitölteniük életük alakulásáról és jólétükről. Nagyjából tizenöt évente személyesen is találkoztak a résztvevőkkel, akikkel interjúkat készítettek.

A boldogság kulcsát pedig meglepő módon nem a jó egészségi állapotban találták meg, hanem az erős kapcsolatok kialakításában.

Amikor a boldogságkutatás résztvevőit arról kérdezték, hogyan győzték le a rájuk váró kihívásokat, legyenek azok betegségek, háborús emlékek, vagy veszteségek, mindig a személyes kapcsolataik jelentették számukra a reményt. Az életkor előrehaladtával a kutatásban szereplők azt sajnálták,

milyen kevés időt töltenek családjukkal és barátaikkal, és mennyire sokat törődnek a látszólag triviális dolgokkal, a sikerrel és a pénzzel.

A kutatás vezetője szerint nem arról van szó, hogy a teljesítmény ne lenne fontos és ne lenne kielégítő, sokkal inkább arról, hogy a végén mindig megbánjuk azt, hogy ha feláldozzuk társas kapcsolatainkat és olyan életet élünk, ami kevésbé jó, mint amilyen lehetne.

Waldinger szerint azonban a társas kapcsolatok sem tesznek minket boldoggá egész nap, a hét minden napján, hiszen senki sem boldog a nap huszonnégy órájában. De ezek a kapcsolatok jelentik az emberi jólét alapkövét, egyfajta biztonsági hálót, amelyik mindig ott van, amikor szükség van rá.

(Forrás: Fortune.com, fotók: Getty)

társas kapcsolatok | vizsgálat | tanulmány | kutatás | boldogság

FOLYTASD EZZEL

Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram