Close
A heti egynapos munkahét lenne a boldogság titka?

A heti egynapos munkahét lenne a boldogság titka?

A legvidámabb alkalmazottak azok, akik idejük túlnyomó többségét szabadon, kötöttségektől mentesen tölthetik – igazolták a kutatások. Ez véget vethet a negyvenórás munkahétnek? Kizárt, de azért egy folyamatot elindíthat.

A munka és a szabadidő egyensúlyának megtalálása jótékony hatással van az egészségünkre, nem csoda, hogy egyre többen vetik fel a munkaerőhiány és a kiégés ellenszereként a heti négynapos munkarendet.

Egy merőben új megközelítés szerint azonban ahhoz, hogy boldogok legyünk, csupán egyetlen napot kellene dolgoznunk a héten.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a minimális munkavégzés ugyanolyan elégedettséget nyújt a munkavállalók számára, mint a hagyományos ötnapos hét, ugyanakkor a mentális egészségüket jobban meg tudják őrizni, mint azok, akik egyáltalán nem dolgoznak. Brendan Burchell projektvezető szorgalmasnak tekinthető, hiszen annak ellenére, hogy a heti egynapos munkát tartja üdvözítőnek, háromnapos munkahéttel bünteti magát.

A kutatásában a vizsgálatban résztvevők mentális jólétét vizsgálta, ami akkor volt a legmagasabb szintű, amikor csak egyetlen napot dolgoztak. A kettő, három, négy esetleg öt napot dolgozók esetében ebben a tekintetben nem volt különösebb eltérés.

Úgy véli, a heti negyvenórás munkaidő soha nem azon alapult, hogy mennyi munkavégzés jó az emberek számára. Kutatások bebizonyították, hogy a mikrotevékenységek ugyanolyan pszichológiai előnyöket nyújtanak, mint a teljes munkaidős munkák, ugyanakkor megelőzik a kiégést és számos egészségügyi probléma megjelenését.

Spanyolország, Németország és Új-Zéland már teszteli a négynapos munkahetet, és Burchell úgy véli, további munkaidő-csökkentésekre számíthatunk hosszú távon a munkaerőpiacon.

Tavaly az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya Magyarországon. Gyakorlatilag a mindennapok részévé vált az otthoni munka. A négy fal közé szorulva legtöbben saját dolgozósarkot alakítottak ki a lakásban, sokan a konyhából csináltak átmeneti irodát, míg akadnak olyanok is, akik lazábban állva (pontosabban ülve…) a dolgokhoz, kanapéról, netán ágyból püfölik a klaviatúrát.  Így tarthatod meg az egyensúlyt a home office és a magánélet között.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért
Angliában sokezer koncert lesz a következő másfél hónapban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom