Close
A heti egynapos munkahét lenne a boldogság titka?

A heti egynapos munkahét lenne a boldogság titka?

A legvidámabb alkalmazottak azok, akik idejük túlnyomó többségét szabadon, kötöttségektől mentesen tölthetik – igazolták a kutatások. Ez véget vethet a negyvenórás munkahétnek? Kizárt, de azért egy folyamatot elindíthat.

A munka és a szabadidő egyensúlyának megtalálása jótékony hatással van az egészségünkre, nem csoda, hogy egyre többen vetik fel a munkaerőhiány és a kiégés ellenszereként a heti négynapos munkarendet.

Egy merőben új megközelítés szerint azonban ahhoz, hogy boldogok legyünk, csupán egyetlen napot kellene dolgoznunk a héten.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a minimális munkavégzés ugyanolyan elégedettséget nyújt a munkavállalók számára, mint a hagyományos ötnapos hét, ugyanakkor a mentális egészségüket jobban meg tudják őrizni, mint azok, akik egyáltalán nem dolgoznak. Brendan Burchell projektvezető szorgalmasnak tekinthető, hiszen annak ellenére, hogy a heti egynapos munkát tartja üdvözítőnek, háromnapos munkahéttel bünteti magát.

A kutatásában a vizsgálatban résztvevők mentális jólétét vizsgálta, ami akkor volt a legmagasabb szintű, amikor csak egyetlen napot dolgoztak. A kettő, három, négy esetleg öt napot dolgozók esetében ebben a tekintetben nem volt különösebb eltérés.

Úgy véli, a heti negyvenórás munkaidő soha nem azon alapult, hogy mennyi munkavégzés jó az emberek számára. Kutatások bebizonyították, hogy a mikrotevékenységek ugyanolyan pszichológiai előnyöket nyújtanak, mint a teljes munkaidős munkák, ugyanakkor megelőzik a kiégést és számos egészségügyi probléma megjelenését.

Spanyolország, Németország és Új-Zéland már teszteli a négynapos munkahetet, és Burchell úgy véli, további munkaidő-csökkentésekre számíthatunk hosszú távon a munkaerőpiacon.

Tavaly az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya Magyarországon. Gyakorlatilag a mindennapok részévé vált az otthoni munka. A négy fal közé szorulva legtöbben saját dolgozósarkot alakítottak ki a lakásban, sokan a konyhából csináltak átmeneti irodát, míg akadnak olyanok is, akik lazábban állva (pontosabban ülve…) a dolgokhoz, kanapéról, netán ágyból püfölik a klaviatúrát.  Így tarthatod meg az egyensúlyt a home office és a magánélet között.

(Fotók: Getty Images)

munkahét | mikrotevékenység | nagy sztori | munka | kiégés

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram