Mi minden jobb nyugaton?

Kevesebb mosóporral tisztább és illatosabb lesz a mosott ruha, ha németországi üzletben vásárolt mosószerrel mosunk? Finomabb a német tej, mint a magyar tehén teje? Az efféle városi legendákat nehéz mérni, a termékeket összehasonlítani, mert mindenkinek szubjektív a megítélése. Viszont a számok mérhetőek, így láthatjuk, ha valami olcsóbb, vagy, ha valamiért többet kapunk.

 

Jó pár éve megszűnt a határellenőrzés Magyarország és a schengeni egyezményhez csatlakozott országok között, kedvünk szerint bármikor átruccanhatunk egy másik országba turistáskodni és bevásárolni. Vajon az üzemanyagköltséget, a ráfordított időt számolva megéri? A határmenti településekről keveset kell utazni, bár akkor is kérdés, tényleg megéri-e. Mi olcsóbb Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában? Talán tőlünk keletre és délre is érdemes átutazni, hogy bevásároljunk? Az internet korában igazán egyszerű dolgunk van: megnyitjuk a digitális akciós újságok gyűjteményét, az oldal aljára görgetünk, kiválasztjuk azt az országot, amit felfedeznénk és máris „felcsaphatjuk” az üzletek heti ajánlatairól szóló digitális katalógusokat.

 

Tényleg olcsóbb a cukor másik országban? Tényleg kapható cukor a határ túloldalán? Emlékezzünk, ne felejtsük el azt az időszakot, amikor árstoppok miatt nem volt csirkemell, liszt, cukor. És benzin sem! Majd, ahogy feloldották az árstoppot, egyik napról a másikra hirtelen tele lett cukorral az üzletek polca, nem kellett sorban állni benzinkutaknál és bosszankodni azon: csak 20 liter vásárolható. Mesébe illő történet!

 

Még mi másért éri meg külföldre menni?

Természetesen a munkáért járó fizetésért. A Központi Statisztikai Hivatal 2015-ben született 27 oldalas írása még ma is érdekes képet mutat. Ingázás a határ mentén címmel találhatjuk meg, s a 23. oldalon látható ábra alapján (címe: A határ menti ingázásban érintett települések elhelyezkedése Magyarországon, 2011) szembe tűnik, főként a nyugati határvidékről ingáznak honfitársaink. Ugyanakkor a román határ mentén is át-átjárunk. 2024-ben vajon hogy alakul a helyzet?

Többet kapunk a magyar határtól nyugatra még egy dologért, a vérplazmánkért. Bécs közel van, ugyanazért a fáradozásért dupla annyi pénzt kaphatunk. Vajon jobb az osztrák vér, mint a magyar vér? Vagy inkább a törvényi szabályozás enged magasabb juttatást? Ha efféle kiruccanásra adjuk fejünket, ha már ott töltünk pár órát, napot, akkor várost nézhetünk, megkóstolhatunk egy Wiener Schnitzelt. Felfedezhetjük Európa egyik legélhetőbb városának tömegközlekedését és parkjait.

Mielőtt útnak indulunk, elszórakozhatunk azon, hogy videókat nézünk arról, ki milyen különbséget érez a Nutella márka Magyarországon forgalmazott mogyorókréme és az Ausztriában forgalmazott mogyorókréme között.

Miért van az, hogy a Pick szalámi olcsóbb külföldön, mint itthon? Németországban annyiféle szalámi van, hogy a magyar Pick márkájú csak egy a száz közül. Míg itthon etalonnak számít.

 

Mellesleg örömmel töltheti el szívünket az a tény, hogy még Európán kívülre is jut magyar termék. Például a kanadai Niagara Fallsban találni békéscsabai kolbászt. Ausztráliában vecsési savanyított káposztát. Az egészségedre és a pálinka szavak szinte minden országban ismertek.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom