Miért alakítsunk ki egészséges alvási szokásokat?

Az alvás alapvető emberi szükséglet, ami nélkülözhetetlen egészségünk megőrzéséhez. A WHO az egészséget teljes testi, szellemi és társadalmi jóllétként határozza meg, és nem csak a betegség hiányaként.

 

Az alvás jelentősége

 

Az alvás egészségre gyakorolt hatásai széles körűek. Tudják ezt a LifestylePro Academy szakemberei is, akik professzionális egészségtudományi képzéseket tartanak szakértőknek számos témakörben.

 

Az alvás összetett folyamata – hasonlóan a táplálkozáshoz és a testmozgáshoz – alapvető tényezője egészségünknek. A mélységét, az időtartamát, a folyamatosságát és az időzítését együttesen szabályozza a szervezet homeosztázisa és cirkadián rendszere. Az alvásnak kulcsfontosságú szerepe van számos olyan biológiai funkcióban, amely optimalizálja a testünk teljesítményét és alkalmazkodási képességét. A kutatási eredményeknek köszönhetően egyre jobban megismerjük az alvás fontosságát, de az egészséges alvási szokások fontosságát még mindig nem vesszük elég komolyan.

 

Az alvás hiánya vagy rossz minősége kockázati tényező lehet 

 

A kevés alvás (aminek az időtartama kevesebb, mint 6 óra éjszakánként) és az alvászavarok (pl. az álmatlanság, az alvási apnoe vagy a nyugtalan láb szindróma) negatívan befolyásolják az egészséget. Az alvás hiánya sok negatív klinikai következménnyel jár: többek között rossz általános egészségügyi állapotot, gyenge mentális egészséget, az agyvérzés rizikójának növekedését, elhízást és magas vérnyomást okozhat.

 

További kockázatok lehetnek még:

 

  • Kardiometabolikus rendellenességek alakulhatnak ki – az alváshiány miatt a test nem képes kellőképpen regenerálni önmagát, nem tudja fenntartani az energia-egyensúlyt és az egészséges szénhidrát-anyagcserét. Mindez kapcsolatba hozható a terhességi diabétesz, az elhízás, a cukorbetegség, a koszorúér-betegség kialakulásával és a kardiovaszkuláris halálozás megnövekedett rizikójával.
  • Immunrendszer, fertőzések, rák – alvás hiányában elégtelenné válhat az immunválasz, emelkedhet a megbetegedések kockázata, a immunrendszer tumorellenes védvonalának a károsodása pedig növelheti a rák progresszióját.
  • Neurológiai rendellenességek alakulhatnak ki – romolhat a memória, gyorsulhat a kognitív hanyatlás, emelkedhet az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demencia kockázata.
  • Pszichiátriai és pszichológiai rendellenességek – kialakulhat szorongásos zavar, bipoláris személyiségzavar, szerhasználati rendellenességek, és nőhet a szuicid hajlam.

 

Mi befolyásolja az alvás mennyiségét és minőségét?

 

  • Környezeti tényezők: a fény, a hőmérséklet, a zaj és a levegőminőség
  • Környezeti és társadalmi stressz, klímaszorongás
  • Különböző társadalmi tényezők: pénzügyi nyomás, videojátékok, streaming szolgáltatások, éhség vagy a biztonság fenyegetése.
  • Hátrányos társadalmi és fizikai környezet

 

Az alvás rendkívüli hatással van az emberi egészségre, hiánya számos probléma forrása. Tegyen azért, hogy ezeket ne kelljen megtapasztalnia!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Mit érdemes tudni az oázisról?

Hatékony kommunikáció a munkahelyi sikerekért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom