Ez lett a milliárdosok új hóbortja, amire nem sajnálják a százmilliókat

Az útlevélgyűjtés és az állampolgárságok halmozása ma nemcsak úri hóbort, de egyes szakértők szerint a szabad utazás záloga is.

A világjárványok és a gazdasági bizonytalanság korszakában sokan keresik a helyüket és a jövőjüket. Vannak, akik a nagyhatalmak összecsapásától félve új-zélandi futurista bunkereket vagy magánszigeteket vásárolnak. És vannak olyan milliárdosok, akik egy új passziót találtak ki maguknak:

egy halom állampolgárságot vásárolnak.

Mennyi az annyi?

Egyiptomban ötszázezer dollárért, azaz nagyjából százhetvenöt millió forintért már állampolgárságot lehet vásárolni, ha pedig háromszázezer dollárért, vagyis körülbelül százöt millió forintnak megfelelő összegért állampapírt vesznek, ajándékba kapják.

De nem ez az egyetlen ország, ahol pénzben mérik az állampolgárságot.

Egyes statisztikai adatok szerint az amerikaiak körében az elmúlt évben a kilencszeresére nőtt a St. Lucia állampolgárságért folyamodók száma.

A Karib-térség is rendkívül népszerű; úgy tudni, ott százhuszonötezer dollárért (nagyságrendileg negyvennégy millió forint) cserébe hatvan napon belül lehetett állampolgársághoz, ezzel párhuzamosan pedig karibi útlevélhez jutni.

Ha pedig az útleveleknél járunk, nem lehet elmenni az európaiak mellett sem, amelyek világviszonylatban is a jóval értékesebbek, emellett pedig drágábbak közé tartoznak.

A legrövidebb út pedig hozzájuk Máltán keresztül vezet.

A máltai állampolgárságot szerzők az öt százalékos, elképesztően kedvező adókulcsot akarják kihasználni – ez az opció különösen népszerű a bankárok és a Szilícium-völgyi vállalkozók körében.

Egy sor előnyt használhatnak ki

Az állampolgárságok és az útlevelek halmozásával a milliárdosok egy sor kényelmetlenségtől megszabadulnak, mentesülnek számos szabályozás alól, adott esetben vízummentességet kaphatnak, vagy éppen egy, a saját országuknál jóval kedvezőbb adórendszer mellett végezhetik például üzleti tevékenységüket. A járvány és a home office széleskörű elterjedése pedig új kapukat nyitott, hiszen lehetővé tette azt, hogy a vagyonosok gyakorlatilag bárhol élhessenek és bárhonnan dolgozhassanak.

Ezt használja ki Vanuatu szigetországa is, amely kifejezetten az amerikaiakat célozta meg állampolgársági programjával a Karib-térségben alkalmazott minta alapján. Ott már kilencvenkilencezer dollár (harmincöt millió forint) értékű állampapírért cserébe jár az állampolgárság és a joker útlevél, amellyel például vízummentesen utazhatnak a schengeni övezetbe.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

állampolgárság | utazás | milliárdosok | útlevél

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom