Close
Néhány napra új Szabadság-szobrot kapott New York

Néhány napra új Szabadság-szobrot kapott New York

Ugyanaz, és mégis más.

A Szabadság-szobor kicsinyített mását – amely a nagy testvére több mint száz évvel ezelőtti útját követte – csütörtökön állították fel a New York-i kikötőben található Ellis-szigeten.

A 2,8 méter magas másolat még a múlt héten egy platós teherautó hátulján indult el Franciaországból az Egyesült Államokba. Az érkezést követően a munkások óvatosan lefejtették róla azt a műanyag fóliát, melyet a szobor védelmére raktak fel az Atlanti-óceánt átszelő útjára.

Az alkotást a francia-amerikai barátság megszilárdítását jelentő gesztusként a párizsi Musée des Arts et Métiers tíz évre adja kölcsön az Egyesült Államoknak. – “Ez a francia és az amerikai nép közötti barátság szimbóluma, egyben emlékeztet a szabadság és a világ felvilágosításának üzenetére, ami a szobor neve” – mondta az avatási ünnepségen Philippe Étienne, Franciaország amerikai nagykövete.

A talapzattal együtt 93 méter magas Szabadság-szobor nagyobbik változatát szintén Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak. A szobrot 1886-ban állították fel, azóta is a New York-i kikötőben lévő Liberty Islanden áll.

A mintegy 450 kilogramm súlyú bronz másolatot Frédéric-Auguste Bartholdi eredeti Szabadság-szobor gipszmodelljéről mintázták, és július 1-6. között állítják ki az Ellis-szigeten – vagyis a július 4-i függetlenség napi ünnepségeken látható lesz New Yorkban. Ezt követően Washingtonba költözik.

– Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a kis és a nagy testvér közötti találkozó létrejött, különösen július 4-e miatt, aztán majd július 14-én – a mi nemzeti ünnepünkön – újra felavatják, ezúttal Washingtonban – zárta a nagykövet.

Aki a Manhattanre nyíló legjobb panorámát keresi, annak a New York-i The Edge tetejére érdemes felcaplatnia, ahol a város legmagasabb szabadtéri teraszán keresheti meg a leesett állát az üvegpadlós kilátón – ahol ezzel egyetemben az adrenalinszintjét is az egekbe lőheti. Hasonló, de valamivel nyugodtabb élményt kínál július 1-től a Chelsea-ben található Renaissance Hotel.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images, Pixabay)

new york | mini | Szabadság-szobor | usa | másolat

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom