Close
Minimalista bringák dizájnérzékeny aszfaltbetyároknak

Minimalista bringák dizájnérzékeny aszfaltbetyároknak

Néhány éve még maximum csak nyáron került elő a pincéből, ma a mindennapi, városi élet része – az északon már régóta hódító biciklikultúra szerencsére itthon is kezdi megvetni a lábát, és ez nem csak a tisztább levegő, az egészségesebb, szabadabb életforma miatt klassz.

Hanem azért is, mert – túl azon, hogy nincs dugó, nincs lökdösődő tömeg, és a belvárosban sem kell parkolóhely után köröznünk – a városi bringázás népszerűsége olyan új, modern szemléletű gyártókat is magával hozott, amelyek kimondottan az aszfaltot akarják uralni letisztult, elegáns kétkerekűjükkel. Mutatjuk a mi kedvenceinket, amelyekkel akár öltönyben is bevennénk Budapestet reggelente.

Velorbis

Aki egy ízig-vérig személyre szabható városi bringára vágyik, annak a Velorbis valószínűleg mindent visz. A bringázás fellegvárában, Koppenhágában született márkát a legmagasabb minőségű városi bringa iránti vágy inspirálta, az eredmény pedig egy olyan kétkerekű, amely príma egyvelege a dán dizájnnak és a laza, koppenhágai bicikliskultúrának.

Az alapítók, Christian Linde és Kenhet Bódikéra a Velorbis megalapítása óta a koppenhágai biciklis közösséggel karöltve folyamatosan fejlesztik a termékeiket, hogy azok a lehető legjobban alkalmazkodjanak a helyi igényekhez.

“Szívünket és lelkünket beletesszük minden biciklinkbe – minden egyes alkatrészt és dizájnelemet a funkcionalitást, kompatibilitást és esztétikát is figyelembe véve alakítjuk ki” – nyilatkozták korábban.

“Tekerj stílusosan” – a Velorbis ezzel a mottóval gurul Koppenhága utcáin, és meg is érdemlik a stílusos jelzőt: a szinte minden részében személyre szabható külsőnek köszönhetően nagy eséllyel nem hajt velünk szembe az utcán a saját bringánk.

Mokumono Delta

Skandinávia mellett Amszterdam is a bicikliőrültek paradicsoma, így nem meglepő, hogy a listánkban egy új, holland fejlesztésű bringa is helyet kapott. A Mokumono Deltát két évvel ezelőtt először egy Kickstarter-projekt keretében mutatta be egy holland testvérpár, Bob és Tom Schille, akik teljesen új megközelítéssel vágtak bele a bicikligyártásba.

Az autóiparból merítve ihletet két alumíniumlemez összepréseléséből alakították ki a bicikli vázát, amit aztán lézerrel forrasztottak össze. A végső váz így nem csak sokkal könnyebb, mint az átlagos bringáké, de a gyártás nagy része automatizálható, a legjobb minőségű alkatrészeknek és az erősebb, olajozást nem igénylő szénszálas láncnak köszönhetően pedig a bicikli sokkal tartósabb is.

Ezzel a srácok nagy lépést tettek a Mokumono álma felé, ami nem más, minthogy a bicikligyártást az olcsóbb munkaerőt jelentő délkelet-ázsiai országokból visszatereljék Európába.

oh!bike

A jelenleg “A világ legkönnyebb elektromos biciklije” címmel büszkélkedő oh!bike annyira friss, hogy a több mint kétévnyi fejlesztés után ezekben a pillanatokban tör be az európai piacra.

Az oh!bike-kal a cél az esztétika, a funkcionalitás és a könnyű használat egyesítése volt. A mindössze 15 kilós járgány igazi városi jó barát: a pedálban elhelyezett érzékelőnek köszönhetően ugyanis, ha az intelligens járművünk úgy érzi, segítségre van szükségünk tekerés közben, közbelép, így többé egy emelkedő sem jelenthet gondot. A legmagasabb minőségű alkatrészek pedig itt is adottak, így ha mellette döntünk, minimális karbantartásra és hosszú élettartamra számíthatunk.

Papillionaire

A Papillionaire bringák a városi kétkerekűek klasszikusabb irányát képviselik. Nem igazán találunk az ausztrál csapat kínálatában olyan modellt, ami ne valamelyik igazi vintázs darabot idézné – legalábbis, ami a külsejüket illeti.

Funkcionalitásukat tekintve pedig tökéletesen alkalmazkodnak a mai városi bringások igényeihez: legyen szó komfortos tekerésről vagy sportosabb tempóról, a Papillionaire kínálatában biztosan megtaláljuk a tökéletes modellt. A stílusos külső és a könnyű szerkezet mellett számos olyan igényes részletet találunk, mint például a bőrnyereg és a bőrmarkolat.

Raleigh Redux 2

Az amerikai Raleigh Redux 2 modellje különleges színfolt a városi bringák körében. Élénk színével és a mountain bike inspirálta formavilágával a Redux 2 robusztus megjelenése egyből szembetűnik a vékony és könnyed városi bringák között.

Megjelenése ellenére mindössze 11 kilogrammot nyom, csendes, és magasabb sebességen is tökéletesen teljesít. Sportos választás, ami a kisebb emelkedőket is könnyedén megmássza velünk, és akár órákon át kényelmesen keringhetünk a városban.

Tegye fel a kezét, aki ezek után csak valami hipszter huncutságnak gondolja a városi bringázást, és nem gondolkodott el, hogy azonnal beszerezzen magának egyet!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, és a gyártók oldalai)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom